Plenković: Milanović sad zove okolo ljude koji svi zovu mene

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je pozvao sve stranke da “snize ton” nakon održanih izbora, uvjeren u to da će HDZ pronaći partnera za sastavljanje parlamentarne većine, te je pozvao “ozbiljne političke aktere” da se ne plaše suradnje s HDZ-om.

U izjavi novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovao na izvanrednom sastanku EU-a rekao je da će ranije otići u Zagreb “kako bi krenuli u razgovore s političkim partnerima i potencijalnim partnerima za sastavljanje buduće parlamentarne većine i Vlade.

Ponovivši stavove o predsjedniku Republike kao kršitelju Ustava, rekao je da je Zoran Milanović “sad nešto zove okolo ljude koji onda svi zovu mene i kažu ‘evo zvao me, hoće ovo, kaže da ovaj podržava, ovaj ne podržava…”.

“Jednostavno ljude zbunjuje, laže. Poručujem svim partnerima – ako vas zove, ne vjerujte mu da je istina to što on govori”, dodao je Plenković.

Ustvrdio je da je i to još jedna stvar kod koje se Milanović “ponaša potpuno neodgovorno i bizarno”.

Razgovarat ćemo s onima koji su voljni razgovarati

“Mi ćemo iskoristiti ono što pobjednici rade – pravo da razgovaramo s drugim akterima koji su isto tako dobili povjerenje hrvatskih građana. Međutim, onaj koji je dobio 61, taj je dobio relativnu većinu”, rekao je te dodao da će dogovoriti “s onim akterima za koje smatramo da mogu konvergirati prema onome što je temeljeno na našem programu”.

S obzirom na sinoćnju njegovu poruku po objavi rezultata izbora da je HDZ spreman razgovarati sa svima koji nisu a priori isključivi, novinari su ga danas pitali tko spada u kategoriju a priori isključivih. Plenković je odgovorio kako su to “ljudi koji su podržavali otvoreno Milanovića u njegovoj protuustavnoj raboti koja je naštetila i njemu i onima koje je on htio podržati”.

Političke aktere u Hrvatskoj pozvao je da “spuste ton” jer, istaknuo je, kampanja je gotova, narod je rekao što misli, kao i da se “ponašaju kao što se ponašaju svi drugi akteri u drugim demokracijama kada se izbori završe”.

“Onda se smanji ton, prestaje kampanja, čestita se onome tko je pobijedio i razgovara se dalje. A ne da se radi na tome da ovi koji nisu dobili većinsko povjerenje građana huškaju neke druge, male stranke, hajmo mi sastaviti nekakvu koaliciju kvazinacionalnog spasa… protiv onoga tko je dobio najviše. To tako neće ići. To im jednostavno poručujem”, rekao je.

Potvrdio je da se već sinoć čuo s puno stranaka, puno ozbiljnih ljudi, ne navodeći detalje, a na pitanje novinara otklonio je tumačenja da, ako dođe do dogovora s Domovinskim pokretom (DP), to može značiti odvlačenje HDZ-a “u desno” i u “neeuropske vrijednosti”.

“Ne može. HDZ ima svoj statut, svoju programsku deklaraciju, poziciju na desnom centru, tamo ga je postavio predsjednik Tuđman”, rekao je.

Razgovarat ćemo s onima koji su voljni razgovarati. Pozivam brojne aktere koji su ozbiljni, a ima ih dosta na sceni, da se malo otvore i ne plaše. Neće  im se ništa dogoditi. Nema nekog ‘buu, surađujete s HDZ-om, pa vas više neće nitko voljeti’. Čega se sramite?”

Moramo malo, dodao je, prelaziti neke barijere. “Imamo novu situaciju, sastavit ćemo novu parlamentarnu većinu, novu vladu, ali moramo dignuti političku kulturu na višu razinu. Isključivost je kad vas netko nakon izbora, kad je teško poražen, optužuje i dalje za korupciju. S tim moraju stati. To je loše, neistinito , čak i bezobrazno”, poručio je.

Ustvrdio je i da koalicija Rijeke pravde nema teoretske šanse da formira Vladu, “niti bi to bilo u redu”.

“Mi ćemo se u ovih nekoliko dana posvetiti razgovorima s ozbiljnim političkim akterima i nastojati tražiti da se poštuje volja naroda. Narod nije dao povjerenje poraženima da sastavljaju vladu”, rekao je.

Uvjeren je u to da će HDZ pronaći partnera – “zato političari trebaju razgovarati. Jedno je retorika prije izbora jer se svatko bori za sebe, da dobije što više, pa neće reći da mu je protivnik najljepši i najpametniji, nego će reći da baš nije najbolji. Ali kad izbori završe podvlači se crta i gleda se dalje. Tako demokracije funkcioniraju”, rekao je.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....