Orban: “Nema migracija, nema rodne ideologije, nema ratova”

Globalističko vodstvo u Bruxellesu “mora otići” i “ne zaslužuje drugu priliku”, rekao je premijer Orbán u petak na pokretanju kampanje u Europskom parlamentu u Budimpešti.

“U Bruxellesu su potrebne promjene!” izjavio je premijer Victor Orbán putem Magyar Nemzeta: “Moramo okupirati Bruxelles, ostaviti po strani njihove birokrate i uzeti stvari u svoje ruke. Ako to ne učinimo, ne samo Europa, nego i mi, Mađari, platit ćemo visoku cijenu za nesposobnost i bespomoćnost čelnika u Bruxellesu”.

U petak je mađarski premijer – trenutno nacionalni čelnik s najdužim stažem u EU – rekao članovima svoje populističke desničarske stranke Fidesz da je njihov slogan kampanje za izbore u lipnju “Bez migracije, bez roda, bez rata!” bit će. Izbore je nazvao velikim kontrastima, posebice u područjima masovnih migracija, rodne ideologije i, možda najvažnije, rata i mira, prenosi Epoha.com.hr.

“Danas u Bruxellesu imamo proratnu većinu. Europa je raspoložena za rat i politikom dominira logika rata. Ratne pripreme vidim posvuda, u svima. Glavni tajnik NATO-a želi uspostaviti misiju NATO-a u Ukrajini, a europski čelnici već su upleteni u rat. Razgovaram s njima, čujem ih; oni ovo vide kao svoj rat i vode ga kao svoj rat”, rekao je Orbán.

Populistički vođa, koji je dosljedno gurao mirovne pregovore između Kijeva i Moskve i zagovarao da se Europa ne obvezuje na dugoročne financijske obveze za rat u Ukrajini, dodao je kako vjeruje da se “situacija ne popravlja”, unatoč svom novcu i oružja koje zapadne sile šalju u sukob.

Orbán je upozorio da je sukob “na korak od toga da Zapad pošalje trupe u Ukrajinu” i nastavio: “To je ratni vrtlog koji bi mogao povući Europu u ponor. Bruxelles se igra vatrom.

“Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovno postane igračka velikih sila. Zato se moramo zauzimati za mir… Mađarska neće sudjelovati u ratu između Rusije i Ukrajine ni na jednoj strani”, rekao je.

Na izborima za Europski parlament, na kojima će birači u svih 27 država članica EU-a izaći na birališta između 6. i 9. lipnja, populističke stranke vjerojatno će ostvariti velike dobitke zbog rastućih stavova protiv masovnih migracija, ljutnje zbog posrnulog gospodarstva i pro-farmera osjećaja u borbi protiv zelene agende globalističkih elita.

Očekuje se da će populističke stranke trijumfirati u najmanje devet zemalja EU-a, uključujući Orbánovu Mađarsku, kao i u Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Slovačkoj, prema projekcijama Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) think tank.

Očekuje se da će Orbánova stranka Fidesz, osnovana 1988. kao opozicija tadašnjoj marksističko-lenjinističkoj vladi, osvojiti 12 od 21 mađarskog mjesta u Europskom parlamentu. Trenutačno je Fidesz najveća stranka u skupini nepovezanih stranaka Non-Inscrits u parlamentu sa sjedištem u Strasbourgu nakon što se 2021. razišao s neoliberalnom Europskom pučkom strankom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Bivši poljski premijer Mateusz Morawiecki, između ostalih, lobirao je da Orbánova stranka postane članica ECR-a, europskih konzervativaca i reformista u parlamentu. Ako se Orbánova stranka pridruži grupi i ako se ECR pridruži populističko-nacionalističkoj skupini Identitet i demokracija (ID), moguće je da će populističko-konzervativna koalicija postati najveća snaga u Europskom parlamentu nakon predstojećih izbora.

U svom govoru u petak, Orbán je istaknuo ne samo svoje velike razlike s vodstvom u Bruxellesu oko rata u Ukrajini, već i druga područja u kojima globalistička agenda nije uspjela: “Bruxelles je u problemu. Velikom problemu. Vodstvo nije uspjelo. Europsko gospodarstvo je u padu. Zeleni prijelaz je katastrofa. Ukrajinsko žito uništava europske poljoprivrednike. Migranti preplavljuju granice. Kriminal raste, a nasilje se razbuktava. Žele preodgojiti djecu i staviti ih u ruke rodnih aktivista.”

Mađarska, predvođena Orbánom, već je dugo u sukobu s Bruxellesom. EU je uskratio financiranje Budimpešti zbog navodnih kršenja “vladavine prava”, poput odbijanja Mađarske da prihvati velike skupine ilegalnih migranata i ograničenja promicanja LGBT ideologije na dječjoj televiziji i u školama.

Dok se Orbána često optužuje da je antidemokratičan, mađarski je čelnik naveo nedavne pokušaje krajnje ljevičarskog gradonačelnika u Bruxellesu da zatvori Nacionalnu konferenciju na kojoj je Orbán prisustvovao ovaj tjedan zajedno skonzervativizma (NatCon).

“Svi mogu vidjeti da Europa danas balansira na granici između ugnjetavanja i slobode i mislim da će ovi izbori odlučiti kojim putem će ići”, rekao je.

Zaključujući svoj govor, Orbán je rekao: „Moramo se boriti, moramo braniti mir i sigurnost mađarskog naroda, moramo braniti svoja gospodarska postignuća, moramo braniti naše obitelji, a posebno našu djecu, tako da čak i Bruxelles shvati: nema migracija , nema roda, nema rata! Ovo je naš izborni program. Naprijed Mađarska, naprijed Mađari!”

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...