Održan 5. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne u Neumu je od 27. do 29. 09. održan  5. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBIH Lidije Bradare.

Na Kongresu je nazočilo preko 300 geodetskih stručnjaka iz BIH i zemalja okruženja, a predstavljeno je 30 radova i prezentacija u 6 sesija.

U uvodnoj sesiji, po svečanom otvaranju Kongresa održana su tri pozvana predavanja. U prvom predavanju predstavljena  je uloga Slovenske zemljišne administracije u  EU programu Zeleni dogovor (Green Deal) koju je sudionicima Kongresa približio gospodin Tomaž Petek ravnatelj Geodetske uprave Slovenije i član Upravnog odbora EUROGEOGRAPHICSA. Slijedilo je predavanja Nedima Tune  profesora Odsjeka za geodeziju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, na temu Nova geodetska izmjera BiH u razdoblju od 1953. do 1992. godine. Ovim predavanjem obilježeno je 70 godina od početka nove geodetske izmjere u BiH. Uvodna sesija zaključena je predavanjem Mahe Tase direktora agencije Prostor d.o.o. Sarajevo koji je približio važnost postojanja detaljnog i pouzdanog Registra cijena nekretnina kroz njegov utjecaj na tržišne procjene nekretnina  i efikasnost tržišta nekretnina.

U posebnoj sesiji prezentirane su aktivnosti, projekti, rezultati i dostignuća Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. S obzirom na rezultate koje u svom radu u posljednjih nekoliko godina postiže ova Uprava sesija je izazvala veliki interes sudionika Kongresa. Sesiju je otvorio ravnatelj Uprave Željko Obradović. U svom predavanju predstavio je aktualne projekte i njihove rezultate, te najavio i neke nove. Nakon njegovog predavanja uslijedila su predavanja njegovih pomoćnika, koji su detaljnije prezentirali pojedine aktivnosti i projekta. Sudionicima Kongresa predstavljena je nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava u FBiH, gdje je glavna odrednica nastavak rada na daljnjoj integraciji podataka. Prezentirane su aktivnosti oko izlaganja podataka premjera u FBiH, kao i planirani projekti sektora zemljišne administracije u FBiH. Iz svih ovih prezentacija vidljiv je veliki napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije kao i da  uspješna zemljišna administracija  predstavlja temelj gospodarskog razvitka.

U preostale četiri sesije prezentirana su 23 pristigla rada, čiji su autori bosansko-hercegovački  i stručnjaci iz zemalja u okruženu. Radovi su bili raspoređeni u sesije prema temama koje su obrađivali u slijedeće sesije:  osnivanje katastra i drugih registara kroz legislativu i praksu, Nove tehnologije u katastru, Infrastruktura prostornih podataka (IPP) – platforma za prostorni i gospodarski razvitak, te Pravo, projekti i društvene aktivnosti u katastru.

U sklopu Kongresa organizirana je izložba geodetske opreme i softvera, na kojoj su se sudionici Kongresa imali priliku upoznati s bogatom ponudom prijavljenih izlagača.

Sudionici Kongresa su organizaciju kongresa ocijenili vrlo uspješnom, kao  i  kvalitetu prezentiranih radova.

Predstavljeni stručni radovi, razmijenjena iskustva sudionika i izlaganje gostiju iz inozemstva, koji su sudionicima prenijeli europska iskustva na području katastra i zemljišne administracije, pomoći će  da se sustav zemljišne administracije u BiH uspješno razvija, te u potpunosti postane osnova gospodarskog razvitka što je bio i glavni moto Kongresa.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...