Obilježavanje Svjetskog dana glazbe u Mostaru

Grad Mostar i ove godine prigodnim programom obilježava Svjetski dan glazbe. Ideja o svjetskom danu glazbe nastala je u Francuskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razvijala se i zaživjela do danas ne samo u Francuskoj nego i u više od 110 zemalja svijeta.  Ovaj dan tradicionalno se obilježava s prvim danom ljeta 21.lipnja, besplatnim koncertima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenom. U nekim zemljama je ovaj dan je i nacionalni praznik, a u agendu obilježavanja Svjetskog dana glazbe uvrštavaju se i koncerti koji se održavaju nekoliko dana prije ili poslije 21.6.

Grad Mostar već nekoliko godina u suradnji s mostarskim ogrankom  Francuskog instituta u BiH obilježava Svjetski dan glazbe koncertima na otvorenom. Ove godine pripremamo tri koncerta, dva koncerta u Gradskom parku Zrinjevac, jedan u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Mostar, a drugi s mostarskom Rock školom te koncert u Atriju MC Pavarotti.

Simfonijski orkestar priprema koncert s etno skupinom Čuvarice iz Rame koji će izvesti 20.6.2024. pod ravnanjem dirigenta Damira Bunoze. Koncert počinje u 21:00 sat, a repertoar je pažljivo sastavljen i svojevrsni je miks etno, rock i klasične glazbe. 

Mostarska Rock škola već tradicionalno Svjetski dan glazbe obilježava završnim koncertima svojih polaznika, a za  koncert 21.6.2024. u Gradskom parku Zrinjevac pripremaju nastup nekoliko uspješnih bendova Rock škole, a u goste su pozvali i popularnu sarajevsku hip-hop grupu Helem Nejse. Koncert počinje u 20:00 sati.

Mostarski ogranak Francuskog instituta u BiH u suradnji s Muzičkim centrom Pavarotti organizira koncert poznatog jazz glazbenika Srđana Ivanovića koji će biti održan 20.6.2024 u Atriju MC Pavarotti. Koncert nosi naziv ‘Modular‘, a istoimeni Ivanovićev album nastao je kao spoj senzibiliteta istoka i zapada, inovativna je verzija modernog jazza inspirirana Balkanom. Na koncertu koji počinje u 21:00 sat uz Ivanovića će nastupiti i Ludivine Isambourg, vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene, poznati gitarist Manu Codjia i Matis Regnault, mladi basista s kojim često nastupa u Parizu.

Ohrabrujemo i sve naše sugrađane koji sviraju neki glazbeni instrument da 21.6.2024. u svojim dvorištima obilježe ovaj dan! Nadamo se kako je program kojim ove godine obilježavamo Svjetski dan glazbe dovoljno raznolik i da će svi ljubitelje glazbe u Mostaru uživati uz omiljene zvuke na otvorenom!

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...

GRLIĆ RADMAN: Za Hrvatsku važna provedba “Južne interkonekcije”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je...

Malić: Mise su u 9.00, 10.30, 12.00 i 19.00 sati. Dajmo Radi posla

Sutra je nedjelja, mise su u 9.00, 10.30, 12.00...