Novi fašisti su antifašisti

Gradske vlasti Bruxellesa pokušale su zabraniti konferenciju desnih europskih političara na kojoj su bili najavljeni mađarski premijer Viktor Orban, donedavni poljski premijer Mateusz Morawiecki i jedan od arhitekata izlaska Velike Britanije iz Europske unije Nigel Farage. Organizatori skupa požalili su se da je održavanje onemogućeno iz političkih razloga.

Policija je u utorak u podne upala s nalogom za zatvaranje konferencije koja je bila počela ujutro.

 Izdao sam nalog za zabranu konferencije ‘Nacionalni konzervativizam’ kako bih osigurao javni red i mir – izvijestio je načelnik Emir Kir koji upravlja četvrti Saint-Josse ten Noode gdje se održavao skup.

Kir, potomak turskih doseljenika u Belgiji, član je Socijalističke stranke. Poručio je da “krajnja desnica nije dobrodošla”.

Organizatori su odbili prekinuti održavanje konferencije pa je policija kako bi izbjegla incidente pristala da se ona nastavi, ali je ogradila prostor zabranivši da itko više uđe.

Zbog toga nije mogao ući Eric Zemmour, kandidat na francuskim predsjedničkim izborima iz 2022., koji je trebao popodne održati govor.

– Novi fašisti su antifašisti – rekao je dosadašnji hrvatski zastupnik Stephen Bartulica, član Domovinskog pokreta.

– Oni koji pokušavaju spriječiti skup predstavljaju se javno kao tolerantni ljudi, a zapravo su kukavice – dodao je govoreći tijekom panela dok je policija blokirala vrata.

Skup se održavao u zgradi Claridge u europskoj četvrti Bruxellesa.

Ubrzo se oglasio belgijski premijer Alexander de Croo.

– Ovo što se dogodilo danas je neprihvatljivo – poručio je preko društvene mreže X. – Mjesna autonomija je stup naše demokracije, ali ona nikada ne može biti iznad ustava Belgije koji garantira slobodu izražavanja i pravo na mirna okupljanja od 1830. godine (kada je proglašena neovisnost Belgije). Zabrana političkih skupova je neustavna. I točka – dodao je.

Liberal De Croo se u srijedu i četvrtak nalazi zajedno s Orbanom na izvanrednom sastanku šefova država EU-a u Bruxellesu oko geopolitike i gospodarstva.

On je trenutno na čelu belgijske koalicijske vlade te se nada novom premijerskom mandatu nakon izbora u Belgiji koji se održavaju u lipnju, u isto vrijeme kada i izbori za Europski parlament. Flamanska stranka Vlaams Belang, koja zagovara neovisnost sjeverne pokrajine Flandrije, sudionik je konferencije. Ta stranka bi u Flandriji mogla dobiti najviše glasova na izborima, pokazuju ankete.

Dvodnevni skup “Nacionalni konzervativizam” nastavljen je nesmetano u srijedu odlukom suda, izvijestili su u srijedu organizatori.

– Skup je nastavljen po programu bez daljnjeg uplitanja vlasti jer je tako presudio najviši sud u Belgiji nadležan za javnu administraciju – priopćila je platforma “Nacionalni konzervativizam” putem društvene mreže X.

Nacionalni konzervativizam je savez desno orijentiranih političara, akademika i javnih osoba koje zagovaraju nacionalne i konzervativne vrijednosti, a često su skeptični prema Europskoj uniji i neskloni dolasku stranih imigranata.

Hermann Kelly, član Irske slobodarske stranke, rekao je na kraju skupa da je program održan do kraja.

– Ovo je nečuveno. U srcu EU-a su nam pokušali zabraniti održavanje javnog foruma – rekao je Kelly za Studio Europa ispred zgrade. – Sramotno je što se niti predsjednica Europskog parlamenta niti drugi EU dužnosnosnici nisu oglasili o ovom pokušaju zabrane govora – dodao je.

Kelly, kandidat na izborima za Europski parlament, zalaže se za zaustavljanje “masovne imigracije” u Irsku, zaštitu ruralnih i obalnih područja njegove zemlje, vojnu neutralnost te se protivi “transseksualnoh ideologiji” i “državnoj cenzuri”.

U istoj ulici na udaljenosti od 50 metara od zgrade Claridge, gdje se održao skup, nalazi se velika staklena zgrada EU-a. Na betonskom bloku ispred nje netko je crvenim sprejem napisao: “Eurokrati, odite doma” (Eurocrates, go home).

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....