Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju za medije na kojoj su informirali javnost da je Kantonalni sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe „Zlate“ u Jablanici.

Prije tri godine, odnosno 1.10.2020. godine, Udruženje građana „Za Doljanku“ pokrenulo je upravni spor protiv Rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK izdala dozvolu za rad firmi „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica. Kantonalni sud u Mostaru u obrazloženju svoje presude ističe upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama. Za vrijeme trajanja ovog upravnog spora, Kantonalni sud u Sarajevu poništava okolinsku dozvolu, nakon čega se Udruženje obratilo FERK-u i zatražilo oduzimanje dozvole za rad za mHe „Zlate“, ali su dobili negativan odgovor.

Kantonalni sud u Mostaru je posljednjom presudom utvrdio da poništena okolinska dozvola nije mogla imati status pravosnažnosti u vrijeme donošenja Rješenja kojim se izdaje dozvola za rad. Poništenjem okolinske dozvole poništene su i sve pravne posljedice koje je ovo rješenje proizvelo pa tako i dozvola za rad poduzeću „EKO-VAT“ Jablanica.

U međuvremenu, dok je trajao ovaj upravni spor, prethodna ministrica FMOIT-a Edita Đapo je u najkraćem mogućem roku odgovarala na zahtjeve investitora pa je prvo izdala Rješenje kojim mu je odbila zahtjev za izdavanje okolinske dozvole tumačeći da mu po novom zakonu nije potrebna okolinska dozvola, iako je taj zakon isključivo odredio da svi postupci koji su započeti po starom zakonu po njemu moraju biti i završeni. I to Rješenje je osporeno u korist Udruženja tako da je investitor bio primoran podnijeti novi zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Prethodna ministrica je i tu dozvolu izdala u rekordnom vremenu, ali njome nisu otklonjeni nedostaci i nepravilnosti utvrđene prvom sudskom presudom tako da je Udruženje opet pokrenulo upravni spor i protiv tog dokumenta koji još uvijek nije riješen.

Iz Udruženja ističu kako će o poništenju dozvole za rad obavijestiti sve sudionike u procesu i zatražiti zatvaranje mHe „Zlate“ do okončanja postupka.

Ovo je još jedna pobjeda za UG „Za Doljanku“ i pomak ka zaustavljanju ekocida na rijeci Doljanki. Trenutno, kako je rečeno u ovoj presudi sve dok je spor nerješen, FERK ne može izdati dozvolu za rad. – izjavila je Naza Spahić, predsjednica Udruženja „Za Doljanku“.

Iz Udruženja „Za Doljanku“ navode kako ih do ovakvih situacija dovode neodgovorni, nesavjesni i vrlo često korumpirani pojedinci koji predstavljaju institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, tako da razmišljaju o tome da nakon ove presude podignu krivične prijave protiv odgovornih osoba FERK-a.

Kako vrijeme prolazi sve smo više svjesni veličine problema s kojim smo se uhvatili u koštac, ali nećemo odustati u svojoj daljnjoj borbi. Kada iscrpimo sve pravne lijekove u BiH spremni smo pokretati postupke i pred međunarodnim sudovima. Pogotovo sada kad u pravnoj borbi u vidu dobivenih šest sudskih presuda dobivamo potvrdu da su naše sumnje i naše tvrdnje argumentirane. – poručili su iz Udruženja.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...