NATO preuzima koordinaciju isporuka oružja Ukrajini

NATO je spreman preuzeti koordinaciju isporuka oružja SAD-a Ukrajini, a istodobno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini”, rekao je Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Savez pokušava zaštititi mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Trump teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

“Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu donesenog na summitu u Washingtonu, zajedno s dugoročnom financijskom obvezom”, dodao je Stoltenberg.

Zemlje NATO-a također prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je rekao da su posljednji mjeseci donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina također modernizira svoje nuklearne sposobnosti.

“Saveznici će raspravljati o tekućoj prilagodbi naših nuklearnih sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovoj prilagodbi”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

“U okviru ministarskog sastanka sastat će se grupa za nuklearno planiranje, gdje će saveznici razgovarati o tekućoj prilagodbi nuklaernih sposobnosti sadašnjem sigurnosnom okruženju”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Na pitanje kakvu poruku NATO s tim šalje Moskvi, Stoltenberg je rekao da saveznici “moraju moći jasno komunicirati da je naše nuklearno odvraćanje učinkovito, sigurno i pouzdano”.

“I to je ono što radimo moderniziranjem, vježbanjem i komuniciranjem o onome što radimo”, dodao je.

Rekao je da u tome već ostvaren znatan napredak, da je Nizozemska ovog mjeseca proglasila prve borbene zrakoplove F-35 spremnima za NATO-ovu nuklearnu misiju, da SAD modernizira svoje nuklearno oružje u Europi.

“Kako se izazovi razvijaju, NATO-ova nuklearna misija ostaje ista. Očuvati mir i odvratiti agresiju”, rekao je Stoltenberg, dodajući da nuklearnu prijetnju ne predstavlja samo Rusija, nego i Kina i Sjeverna Koreja..

Ministri će također razgovarati o sve intenzivnijoj kampanji neprijateljskog djelovanja Rusije u zemljama NATO-a – sabotažama, nasilju, kibernetičkim napadima i dezinformacijama.

“Saveznici poduzimaju odlučne mjere, provode uhićenja i pokreću pravne postupke. Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kao i razmjenu informacija i obavještajnih podataka”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Započeo Međunarodni seminar “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava”

Međunarodni seminar pod naslovom “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava” započeo...

Ana Bavrka i Tomislav Cvitanušić pričali o tome kako doista živjet u skladu s prirodom

U prekrasnom ambijentu najdragocjenijeg bisera Bosne i Hercegovine, vodopadu...