Natanyahuov plan za Gazu poslije rata

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je plan za Gazu poslije rata. To je njegov prvi službeni prijedlog za stanje nakon okončanja rata na palestinskom teritoriju kojim trenutno upravlja Hamas.

Dokument je u četvrtak predstavljen članovima izraelskog sigurnosnog kabineta, a Reuters ga je vidio u petak. Izrael bi zadržao sigurnosnu kontrolu nad svim ozemljem zapadno od rijeke Jordana. Tu uključuju okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, što su područja na kojima Palestinci žele stvoriti neovisnu državu. U navedenim dugoročnim ciljevima, Netanyahu odbacuje “jednostrano priznanje” palestinske države.

Nagodba samo izravnim pregovorima

Navodi se da se nagodba s Palestincima može postići samo izravnim pregovorima dviju strana. U Gazi, Netanyahu ističe demilitarizaciju i deradikalizaciju kao ciljeve koje treba postići u srednjoročnom razdoblju.

Nije pojašnjeno kada bi ta međufaza počela niti koliko bi trajala. No, obnovu pojasa Gaze, čiji je velik dio opustošen izraelskom ofenzivom, uvjetuje potpunom demilitarizacijom.

Izrael treba biti na granici s Egiptom

Netanyahu predlaže da Izrael bude prisutan na granici Gaze i Egipta na jugu enklave. Treba surađivati s Egiptom i Sjedinjenim Američkim Državama na tom području. Sve u cilju spriječavanja pokušaje krijumčarenja, uključujući i na prijelazu Rafah.

Kako bi se zamijenila vladavina Hamasa u Gazi uz održavanje javnog reda, Netanyahu predlaže suradnju s lokalnim predstavnicima. To su oni “koji nisu povezani s terorističkim zemljama ili skupinama i ne podržavaju ih financijski”.

Pozvao je i na gašenje agencije UN-a za palestinske izbjeglice UNRWA-e koju treba zamijeniti drugim međunarodnim humanitarnim skupinama.

“Premijerov dokument o načelima odražava široki javni konsenzus oko ciljeva rata i zamjene vladavine Hamasa u Gazi civilnom alternativom”, stoji u priopćenju premijerova ureda.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda AbasaNabil Abu Rudeineh, rekao je Reutersu da je Netanyahuov prijedlog osuđen na propast, kao i svi izraelski planovi promjene geografske i demografske stvarnosti u Gazi.

“Ako je svijet istinski zainteresiran za sigurnost i stabilnost u regiji, mora okončati izraelsku okupaciju palestinske zemlje i priznati neovisnu palestinsku državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom”, rekao je.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...