Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku Švicarske vlade

U Ženevi je potpisan Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC) koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, čime je ozvaničen početak realizacije treće faze višegodišnjeg partnerstva, za period 2023 – 2028.

Sporazum su potpisali guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić i ambasador  Nj. E. Dominique Paravicini, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsku saradnju i razvoj SECO-a, u ime Švajcarskog sekreterijata za ekonomske poslove (SECO).

U okviru partnerstva i strategije podrške Švajcarske Bosni i Hercegovini odvija se izuzetno uspješna saradnja sa CBBiH, koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa SECO i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Ovim programom Vlada Švajcarke pruža podršku CBBiH u unapređenju ključnih funkcija s aspekta modernog i dobrog upravljanja, u cilju adekvatne pripreme i spremnosti CBBiH za globalne i EU integracije.

Guverner Softić je iskazao zahvalnost za podršku koju je pružila Švajcarska u ekonomskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine, te je naglasio da CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švajcarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

„Izuzetno cijenim što je Vlada Švajcarske prepoznala značaj i ulogu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također se zahvaljujem SECO na podršci i tehničkoj pomoći koju nam pruža u harmonizaciji sa standardima Evropske unije i najboljim međunarodnim praksama centralnog bankarstva“.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru 11. godišnje konferencije BCC-a pod nazivom „Neujednačeni izgledi za rast“ koja se održava 27. i 28. 9. 2023. u Ženevi. Obraćajući se učesnicima konferencije, guverner Softić je istakao da je stabilna i snažna centralna banka od izuzetnog značaja za cjelokupnu ekonomiju Bosne i Hercegovine i njene građane. Imajući u vidu okolnosti u Bosni i Hercegovini, veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću valutu kao ključni faktori makroekonomske i finansijske stabilnosti, kazao je guverner.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....