Napredak će stipendirati 121 studenta, 36 ih potpisalo ugovor o stipendiranju

U Mostaru 36 stipendista HKD Napredak, od njih 121, potpisalo je ugovor o stipendiranju.

Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i podfonda „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“, s ovogodišnjim stipendistima, upriličena je u subotu, 24. veljače 2024. godine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji kraljice Katarine Kosače, u Mostaru.

U akademskoj 2023./2024. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirat će 121 studenta, a ukupno je za stipendije izdvojeno 170.000 KM, što je najviše u posljednje 34 godine. Potpisivanje ugovora sa stipendistima organizirali su HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Središnja uprava HKD Napredak, uz nazočnost članova Središnje uprave, Ivane Barišić i dr. Ante Ivića te dopredsjednika Središnje uprave; Miroslava Landeke, Josipa Križanovića i prof. dr. sc. Hrvoja Miloševića.

Svečanost je započela uz intoniranje himne HKD-a Napredak i prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „120 godina HKD Napredak“.

S ponosom Napretkovi stipendisti

U ime domaćina pozdravnim riječima obratio se Miroslav Landeka koji je, između ostalog, kazao kako svi stipendisti mogu s ponosom isticati činjenicu da su Napretkovi stipendisti te da trebaju aktivno sudjelovati u radu Društva i kulturnim sadržajima i aktivnostima koje Napredak organizira. Pozvao ih je da u budućnosti, kada budu u prilici, pomognu nekim budućim stipendistima; jer kao što je kazao nobelovac i Napretkov stipendist Ivo Andrić „život nam samo vraća ono što mi drugima dajemo“.  

Napredak pomagao školovati oko šesnaest tisuća đaka i studenata

Dopredsjednik Josip Križanović podsjetio je, kako se u zadnjih pet godina svake godine osigurava sve veći iznos za stipendije što potvrđuje da, od svog osnutka 1902. godine, Napredak vrši misiju pomoći đacima i studentima u školovanju. Iznio je podatak da je HKD Napredak, od svog utemeljenja do zabrane rada Društva 1949. godine, školovao i pomagao školovati oko šesnaest tisuća đaka i studenata, a među njima, jedinu dvojicu nobelovaca u Bosni i Hercegovini, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.

U ime stipendista i stipendistica, riječi zahvale uputila je Marija Pavković Baković, predsjednica HKD Napredak podružnica Tomislavgrad.

Od obnove Društva, 1990. godine do danas, HKD Napredak osigurao je 3211 stipendija, a kroz brojne Napretkove podružnice podijeljeno je još više od 1000 stipendija.

HKD Napredak

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....