Na Sveučilištu u Mostaru svečano obilježen početak nove akademske godine

Akademska godina 2023./2024. svečano je započela danas na Sveučilištu u Mostaru, obilježena uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta, prof. dr. sc. Zorana Tomića. Svojim riječima, rektor je pozdravio sve studente, profesore, i zaposlenike te izrazio svoje uzbuđenje i nadu u plodonosnu i uspješnu akademsku godinu koja je pred njima.

„Najbolji od vas mogu studirati u Mostaru, ali istodobno kroz program razmjene i mobilnosti možete provesti semestar ili više na prestižnim europskim sveučilištima. Vama je poznato da je Sveučilište u Mostaru akreditirano od europskih agencija što nam daje posebnu vrijednost u Europi. Europski standardi visokog obrazovanja naš su strateški cilj. Sve navedeno upućuje, drage studentice i studenti, da studirate i na svjetski priznatom sveučilištu, ali i europskom sveučilištu čiji rezultati su prepoznati i prihvaćeni“, rekao je rektor Tomić dodajući kako će Sveučilište pružiti okvir da budu najbolji u europskim i svjetskim razmjerima, a na studentima je iskoristiti tu mogućnost kao i opravdati povjerenje i ljubav roditelja.

Uz rektora, prisutnima se obratila i v.d. predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Ana Šego. Ona je istaknula važnost solidarnosti, zajedništva i suradnje među studentima te potaknula sve prisutne na aktivno sudjelovanje u studentskom životu, razvoju ideja i ostvarivanju zajedničkih ciljeva. „Tijekom ovoga novoga životnoga poglavlja, od današnjeg prvoga dana vašeg akademskog obrazovanja pa sve do njegovog završetka, vaš vjeran suputnik bit će upravo Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru. Kao krovna organizacija svih studenata i studentica Sveučilišta Studentski zbor je organiziran tako da njegov rad čine brojne aktivnosti i projekti unutar kojih svatko od vas može pronaći nešto po svojoj mjeri otvarajući si pri tome put sklapanju kako novih prijateljstava tako i usavršavanju znanja”, kazala je Šego.

Sveučilište u Mostaru ponosno broji 11 sastavnica, što ga čini značajnom akademskom institucijom koja pokriva različite područja znanja i omogućava raznolikost u obrazovnoj ponudi. Sastavnice unutar Sveučilišta surađuju kako bi osigurale kvalitetno obrazovanje, istraživanje i razvoj za oko 10 000 studenata koji su dio ove ugledne akademske zajednice.

Diplome sa Sveučilišta u Mostaru su međunarodno priznate budući da je akreditirano rješenjem Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske te Austrijske agencije za osiguravanje kvalitete i akreditaciju jer je SUM član konzorcija koji izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu. Važno je naglasiti da je Sveučilište u Mostaru akreditirano i priznato u Bosni i Hercegovini, što jamči visoke standarde obrazovanja i stručnosti u skladu s nacionalnim standardima.

Ovaj status akreditacije u Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji, pozicioniranje na svjetskim ranking ljestvicama, suradnja s više od 260 sveučilišta u svijetu, članstva u brojnim velikim istraživačkim mrežama i konzorcijima svjedoče o posvećenosti Sveučilišta u Mostaru kontinuiranom unaprjeđenju akademskih standarda, obrazovnog procesa i pružanju vrhunskog obrazovanja mladim ljudima koji će oblikovati budućnost.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....