Na današnji dan 1593. godine dogodila se bitka kod Siska

Na današnji dan 1593. godine, dogodila se sudbonosna bitka kod Siska, gdje su združene europske kršćanske snage uspješno zaustavile nadiranje osmanlijske vojske duboko u Europu.

Hrvatske snage, predvođene banom Tomom Bakačem Erdödyjem, zajedno sa saveznicima sa zapada, odbile su osmanski napad i nanijele im značajnu vojnu štetu.

Hasan-paša Predojević je 22. lipnja napao Sisak sa 15.000 vojnika, dok je ban Erdödy okupio 2.400 svojih ratnika. Nakon što su im se pridružili karlovački general Andrija Auersperg i vojvoda Ruprecht Eggenberg, kršćanska vojska narasla je na oko 5.000 vojnika. Iako su se neki časnici dvoumili oko napada na brojčano nadmoćnije Osmanlije, Erdödy i Auersperg odlučno su zagovarali napad, govoreći: “Ne gledajmo na broj neprijatelja, Bog će nam pomoći!”.

Pod vodstvom bana Erdödyja, kršćanska vojska nanijela je strahovit poraz osmanskoj vojsci, koja je izgubila oko 10.000 vojnika, a sam Hasan-paša se s 12 najistaknutijih turskih begova utopio u rijeci Kupi. Ova sjajna pobjeda kod Siska bila je prekretnica u ratu Hrvata s Osmanlijama, što je oduševilo cijelu kršćansku Europu.

Povjesničari bilježe da je nakon pobjede Toma glasno uskliknuo: “In Deo vici!” (“U Bogu pobijedih!”). Papa Klement VII. pohvalio je pobjednike posebnim pismom, a španjolski kralj Filip II. odlikovao je hrvatskog bana imenovanjem za viteza reda “sv. Spasitelja” 15. svibnja 1595.

Ova pobjeda imala je veliko značenje jer je zaustavila daljnje nadiranje osmanlijske vojske u Europu, uspostavivši vojnu ravnotežu na tadašnjoj granici Hrvatske i Osmanlijskog carstva.

Hrvatski narod i vojnici kroz povijest su podnosili velike žrtve u obrani svoje zemlje i borbi za opstanak. Ova bitka prikazuje kako je hrvatski narod podnio žrtvu ne samo za svoj opstanak, već i za opstanak drugih europskih naroda i kršćanske vjere. Upravo u tome leži značaj ove povijesne bitke, koje se prisjećamo i danas, više od 400 godina kasnije.

Petar Škorić/fb

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...

GRLIĆ RADMAN: Za Hrvatsku važna provedba “Južne interkonekcije”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je...