Don Branimir, Hrvoje i Ana: Nas je 70 ali svi radimo kao jedan, zato su tu rezultati

Mi ViDiMo (mladi, vjere, djela i molitve) okuplja katoličku mladež dviju hercegovačkih biskupija. Za cilj ima kroz djela i molitvu ojačati vjeru nas mladih. Zajednica ima blagoslov od biskupije, imenovavši don Branimira Bevandu povjerenikom za mlade.

Studentski kapelan i povjerenik za mlade don Branimir Bevanda bio je gostom Vijesti plus uživo Običnog radija.

Na inicijativu mjesnog biskupa monsinjora Petra Palića izabran sam za novog studentskog kapelana prije dvije godine. Osnovali smo Vijeće mladih mostarske biskupije, to Vijeće nosi naziv Mi ViDiMo, a akronim je za mladi vjere djela i molitve. Cilj nam je kroz molitvu i djela ojačati samu vjeru mladih. U prošle dvije akademske godine organizirali smo 70-ak događaja.”, istaknuo je za početak razgovora don Branimir Bevanda.

Hrvoje Marijanović je član biskupijskog zbora ViDeMus i voditelj sportske sekcije. Predstavio je u programu Običnog radija djelovanje u zboru ViDeMus.

Zbor ViDeMus nastao je kao ideja da imamo potkrjepu za glazbenim dijelom pokreta Mi Vidimo. Ideja je bila da se napravi himna našeg pokreta. Skupilo se mladih glazbenika, Emil Bevanda, Josip Drinovac, Ivana Jukić. Pjesma je bila napisana ima godinu-dvije dana ali je realizirana prije 7-8 mjeseci. Pjesma je ispala vrh, odlično je slušana i prepoznatljivi je znak našeg pokreta. Nastupali smo u Dubrovniku, otvaranju kulturnih događaja u Čapljini. Najveći dojam je na nas ostavio koncert „Vjerujem“. To je bilo jako lijepo iskustvo i lijep stvar za Mostar jer je to bio prvi duhovni koncert u Mostaru koji se održao na stadionu pod Bijelim Brijegom. Imali smo čast otvoriti i zatvoriti taj koncert. Nas trideset mladih je bilo na pozornici, ljudi su bili oduševljeni vidjeti da u Mostaru ima mladih i da će biti veličanstveno.” kazao je Hrvoje Marijanović.

Ovaj pokret organizira raznorazne događaje, od poučnih tribina, molitvenih programa, humanitarnih akcija sve do sportskih i umjetničkih aktivnosti.

Naš biskupijski pokret broji sedam sekcija. To su:

  1. Duhovno-meditativa sekcija koja ima za zadaću organizirati razne duhovne događaje po župama u biskupiji.
  2. Medijska sekcija koja ima zadaću informirati medije o našim događajima i kasnije poslati izvješće kako je događaj prošao. Njihova zadaća je i vođenje društvenih mreža.
  3. Športska sekcija – imaju zadaću organizirati među župnu ligu i ostale sportske aktivnosti.
  4. Glazbena sekcija – tu je voditelj Emil Bevanda. ViDeMus broji oko 35 članova imali su različita gostovanja i imaju zadaću da na našim tribinama pronađu mlade ljude koji se bave duhovnom glazbom i poprate događaje u tom smislu.
  5. Humanitarno-volonterska sekcija ima zadaću pronaći suradnike za izradu projekata.
  6. Dramska sekcija ima zadaću napraviti najavu za naše tribine. Na svakoj tribini imaju predstavu koja traje 15-30 minuta.
  7. Organizacijska sekcija – ima zadaću da organizira sve.” pojašnjava don Branimir Bevanda.

Ana Ćuže, članica je medijske sekcije i fotografira događaje koje organizira pokret.

“Naša prvobitna ideja je da upravo to nisu samo tribine i striktno da se nalazimo u crkvi. Svakodnevno smo zajedno. Jedno od dražih putovanja nam je bilo početkom godine u Dubrovniku gdje smo održali duhovnu tribinu. To je utjecalo pozitivno na čitav naš pokret. Koliko god se bazirali na lokalitetu područja Grada Mostara, uvijek želimo proširiti naše granice i gostovati negdje.”, govori Ana Ćuže.

Nedavno smo išli u Vela Luku kao team building da se odmorimo od naporne sezone. Nije lako smiliti koncept tribine, dovesti novog gosta predavača, izmisliti novu temu. Mnogi od njih nisu iz Hercegovine i moramo razmišljati 5-6 mjeseci unaprijed. Tribine su nešto posebno, 500-600 mladih bude prisutno na tribinama. Meni osobno tribina koja mi se dojmila je predavanje Davida Leskovara, studentskog kapelan iz Zagreba, koji je poveo njihov zbor da pjeva. Pokret omogućuje jako lijep iskustva, druženja i nova poznanstva.” ističe Hrvoje Marijanović.

Večeras, 19. listopada s početkom u 20 sati u Katedralnoj dvorani u Mostaru na tribini zanimljivog naziva „Četvrtkom u 8“ mladi će ugostiti mjesnog biskupa Petra Palića.

Programa tribine će svojim glazbenim izvedbama uljepšati Slavljenički tim Mlado Sunce iz Širokog Brijega.

Vijeće biskupijskog duhovnog pokreta mladih „Mi ViDiMo“ se nada i poziva mlade na okupljanje u velikom broju na samom početku treće sezone njihova djelovanja.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....