Ministar Adnan Delić najavio 1.000 KM djeci rođenoj u 2024. godini

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je planiralo, a Vlada FBiH utvrdila 16 milijuna KM u proračunu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini. Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je kazao da je riječ o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

Prvi put se planira podrška majkama porodiljama

To će biti i prvi put da se planira podrška majkama porodiljama s razine Federacije BiH. Osim toga, putem redovnog tekućeg transfera nižim razinama vlasti, odnosno županijama, iz proračuna Vlade FBiH, predviđen je uvjet svim županijama da dio tog transfera usmjere na provođenje i podršku natalitetnih politika, odnosno politika usmjerenih na jačanje obitelji.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u proračunu za 2024. godinu planiralo je i sredstva za izradu studija opravdanosti Obiteljskog fonda i Zavoda socijalne zaštite, te izradu Socijalne karte FBiH, priopćeno je iz tog ministarstva.

Planirano i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite

Tim povodom ministar Delić istakao je da proračun Ministarstva uvećan na stavkama koje se odnose na mjere i programe usmjerene na poboljšanje i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite u Federaciji BiH, te je centara za socijalni rad proračunom Ministarstva predviđena podrška u iznosu od tri milijuna KM.

Planirali smo milijun KM centrima za socijalni rad kao podršku kod primjene federalnih propisa, odnosno pokrivanje troškova kod uvođenja u pravo neratnih invalida, stjecanje statusa roditelja njegovatelja, odobravanja prava na federalni dječji dodatak i drugih propisa koji dolaze iz našeg resora. S obzirom na to da su objekti centara za socijalni rad uglavnom u lošem stanju, po prvi put u budžetu planirana su i dva milijuna KM za kapitalne projekte centara za koje se nadamo da će nam ih centri delegirati tijekom ove godine”, pojasnio je Delić.

Povećanja izdvajanja i za ostale

U proračunu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano je dodatno povećanje izdvajanja sredstava za zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja, tako da je u odnosu na prošlogodišnjih 500.000 KM za ovu godinu planiran 1,5 milijuna KM.

Za naknade neratnim invalidima planirano je 245 milijuna KM, za dječje dodatke 130 milijuna KM, 27 milijuna za civilne žrtve rata, te za naknade roditeljima njegovateljima 29 milijuna KM, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....