Marini Kljajo-Radić dodijeljena književna nagrada „Neretvanska maslina“ – 2023.

U Stonu, u sklopu 19. Neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta, ove godine posvećenih književniku Anđelku Vuletiću, održana je pjesnička večer Maslini u lice. U programu su sudjelovali predsjednica DHK Hrvojka Mihanović Salopek, te članovi Južnohrvatskog ogranka DHK Ljuko Paljetak, Boris Njavro, Josip Škerlj, Pero Pavlović, Marina Kljajo-Radić, Stana Ščapec, Domagoj Vidović i Anita Martinac.

Predsjednica DHK Hrvojka Mihanović Salopek zadovoljna radom Južnohrvatskog ogranka DHK pozdravila je sve članove književnike i nazočne goste. Također zahvalila se na gostoprimstvu načelniku općine Ston Vedranu Antunici, Turističkoj zajednici i Knjižnici u Stonu.

Dugi aplauz publike popratio je nastup barda hrvatske književnosti Luke Paljetka, koji je upravo proslavio svoj 80. rođendan, te su ga darovali načelnik općine gospodin Vedran Antunica i prijatelji pjesnici.

Također tijekom programa dodijeljena je književna nagrada „Neretvanska maslina“ 2023., a u izbor za književnu nagradu nakon provedenog natječaja, ušlo je pet pjesničkih zbirki: Marina Kljajo-Radić: Vrša uspomena, Goran Gatalica: Noćni jasmin, Boris Kvaternik: Na kraju svijeta, Miljenko Stojić: S Njim hodi i (H) Rod – Bertht Ćelić: Paklare.    

Povjerenstvo u sastavu Marija Vasilj, Domagoj Vidović i Anita Martinac, vrednovalo je knjige te je po kriterijima odabira knjige koja ima visoke književne, estetske i umjetničke domete u tematiziranju potrebe očuvanja prirode, kao i tradicijskih, baštinskih vrijednosti bilo kojeg hrvatskog kraja – čime se daje prinos očuvanju materijalne i nematerijalne baštine hrvatskog naroda, te humanizmu kao temeljnom odnosu života na Zemlji, najbolja knjiga Vrša uspomena, zajednički odlučilo da nagradu dobije knjiga Vrša uspomena, Marine Kljajo-Radić. Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa i ekoloških proizvoda, a uručila je predsjednica DHK Hrvojka Mihanović Salopek.

Obrazloženje povjerenstva:

Marina Kljajo Radić, autorica zbirke Vrša uspomena, pjesnikinja je dojmljiva pjesničkog izraza i inovativna postupka. Ako riječ „odaje ono čime je pjesnik opsjednut“, kako kaže čuveni francuski pjesnik Baudelaire, onda autoricu ove zbirke, s obzirom na njezine tematsko-motivske preokupacije, možemo nazvati u najširem smislu pjesnikinjom ljubavi. Svoje koncizno lirsko pletivo stvara na paralelizmu zemnoga i uzvišenoga, stvarnoga i metafizičkoga. Ovu autoricu emocionalno dubokih, stilski dotjeranih i estetički cjelovitih stihova ne zanima površnost stvari, već njihova bit. Pogleda li se formalna strana ovih pjesama, lako je uočiti da autorica njeguje navlastito nevezan, slobodan stih dok su joj u organizacijskome smislu pjesme specifično građene. Pjesme su joj lišene svake kićenosti i dekorativnosti, a povezuje ih zajednička nakana – afirmacija ljubavi i vjere. Težnja prema kontemplaciji i meditativnosti, kršćanski svjetonazor, autobiografska usmjerenost, zagledanost u prirodu te paralelizam stvarnoga i bajkovitoga, zbilje i iluzije, prepoznatljiva su obilježja ove zbirke. Knjiga je također visoko ocjenjena od renomiranih recenzenata dr. sc. Hrvojke Mihanović Salopek i dr.sc. Zdravka Kordića, što dodatno daje vjerodostojnost ozbiljnog pristupa izdavaštvu.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....