Ljudevit Marić: Probudimo svijest građana da je život na prvom mjestu, prijavimo nelegalno oružje

U zadnje vrijeme smo svjedoci sve češćim oblicima nasilja na našem području, upravo zbog toga danas ćemo pričati koliko je opasno držati oružje u kući, i najaviti kampanjuPoštuj život-ne oružje.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ, Ljudevit Marić naš je gost u jutarnjem programu Običnog radija.

Femicid je zločin iz mržnje nad osobom ženskog spola. Široko je definiran kao namjerno ubijanje žene ili djevojke zato što su žene iako definicija varira ovisno o kulturnom kontekstu. Prema istraživanjima OSCE-a iz 2019. godine procjenjuje se da je 640 tisuća, od oko 1,6 milijuna žena doživilo nasilje, što je više od svake treće žene. Više od jedne trećine pokušaj femicida dogodio se u stanu, kući, dvorištu žrtve. Potvrđuje se da su žrtve koje trpe nasilje u kući naopasnije mjesto. Krivična djela dogodila su se i na radnom djelu žrtve što pokazuje veliku drskost i bezobzirnost počinitelja.“, ističe Ljudevit Marić na početku razgovora.

Vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje.

Ubojstva povezanih s vatrenim oružjem u BiH od 2012. do 2016. godine ukupno je 104, od toga imamo 19 teških ubojstava. To je sve počinjeno s oružjem koje nema odgovarajuću dokumentaciju koje pripisuje zakon.“, ističe Ljudevit Marić.

Marić ističe razloge zbog kojih se ovi slučajevi ne policiji: “nepovjerenje u policiju, strah, strah od saznanja da je osoba prijavila da je žrtva i u većini slučajeva žrtve odustanu od prijave nakon prijetnje počinitelja.”   

Vatreno oružje nije uvijek vezano za smrtne ishode – često se koristi kao sredstvo za nanošenje psihološkog nasilja nad slabijim, emocionalne povrede, zastrašivanje, silovanje, seksualno zlostavljanje, prisile i druge oblike nasilja.

Policija je u dosta navrata radila dan otvorenih vrata da žrtve prepoznaju nasilje u obitelji i da znaju gdje i na koju adresu prijaviti nasilje u obitelji koje nekada može završiti i smrtonosnim ishodom. Vatreno oružje se može posjedovati legalno prema zakonu propisano uvjetima. Opća činjenica je da u BiH postoji još mnogo nelegalnog oružja, koje kroz razne kampanje i policijske akcije želimo to oružje amnestirati tj. izuzeti od osoba koje to oružje posjeduju na nelegalan način.“, govori Ljudevit Marić.

U kampanji “Poštuj život – ne oružje” sudjeluju MUP Republike Srpske, svih 10 županijskih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Cilj kampanje je probuditi svijest građana da je život na prvom mjestu. Zatim da je posjedovanje nelegalnog oružja krivično djelo i da se istog moraju riješiti na propisan način, a ne odlagati na smetlišta. U tom slučaju može doći do posjeda drugih lica, maloljetnih osoba i možemo imati još veću tragediju. Želimo pojačati sveukupnu svijest građana u BiH o opasnosti koje može izazvati nelegalno oružje koje posjeduju u svom domu.“, poručuje Ljudevit Marić.

Kampanja je podržana je kroz projekt „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Uprava policija HNŽ-a već dugi niz godina provodi ove kampanje na najfrekventnijim mjestima u našoj županiji Mostar (Mepas Mall), u Konjicu i Čapljini gdje je najfrekventniji promet građana. Tu smo dijelili letke građanima, upoznali ih s činjenicom kako će prijaviti nasilje u obitelji i sve o zakonskim smjernicama kako mogu prijaviti/spriječiti nasilje nadležnoj Policijskoj upravi. Cilj nam je upoznati da je nasilje u obitelji kaznen djelo gdje ih može čekati višegodišnja zatvorska kazna.“, na kraju zaključuje Ljudevit Marić.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...