Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas će između Donalda Trumpa i Nikki Haley izabrati svog predsjedničkog kandidata. Očekuje se da bi uvjerljiva pobjeda favoriziranog bivšeg predsjednika mogla značiti i kraj utrke. Trump je do sada pobijedio na izborima u Iowi, New Hampshireu i Nevadi. Haley tvrdi da ostaje u utrci “do zadnjeg glasa” jer je uvjerena da Trump ne može pobijediti demokratskog kandidata, trenutnog predsjednika Joea Bidena.

Hoće li se Haly oprostiti od kandidature?

Potomkinja imigranata iz Indije, Haley je bila guvernerka Južne Karoline šest godina. Nakon toga se pridružila Trumpovoj administraciji i 2017. postala američka veleposlanica pri UN-u. U svojoj saveznoj državi nije nepopularna, ali je Trump mnogo popularniji. Većina analitičara vjeruje da će se Haley u slučaju teškog poraza u matičnoj državi ipak oprostiti od kandidature.

Prosjek svih anketa pokazuje da Trumpa podržava 63 posto republikanaca u Južnoj Karolini, dok Haley ima podršku 33 posto. Ona eventualno može računati na potporu neovisnih i demokratskih glasača koji mogu sudjelovati u republikanskim predizborima ako prethodno nisu sudjelovali u demokratskim predizborima.

Kod Demokrata ništa novoga

Na demokratskim predizborima u Južnoj Karolini 3. veljače sudjelovalo je samo četiri posto svih registriranih birača u toj saveznoj državi. Pobijedio je Biden.

Uoči izbora koji bi mogli biti odlučujući, kandidati su se verbalno napadali. Trump često vrijeđa protivnicu govoreći da ima ptičji mozak. Haley dovodi u sumnju Trumpove mentalne i fizičke sposobnosti te oštro kritizira njegove izjave o vanjskoj politici, posebice o NATO-u, i nedostatak podrške Ukrajini.

Nakon Južne Karoline sljedeći republikanski i demokratski predizbori održavaju se u utorak u Michiganu. Nakon toga slijedi superutorak, 5. ožujka, kad glasa 14 saveznih država.

Konvencija Republikanske stranke za potvrdu predsjedničkog kandidata održat će se od 15. do 18. srpnja u Milwaukeeju, a Konvencija Demokratske stranke od 19. do 22. kolovoza u Chicagu.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...