Julijana Mikulić Jurković: Sve ljubitelje filma, mora i prirode pozivamo na besplatne projekcije filmova Neum Underwater Film Festivala

Neum Underwater Film Festival započinje u petak, 18. kolovoza, u 19.30 sati u hotelu “Zenit” u Neumu. Prvu noć Neum Underwater Film Festivala biti će prikazano 22 filma u službenoj konkurenciji, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Više detalja o bogatom programu ovogodišnjeg Neum Underwater Film Festivala u današnjim Vijestima plus otkrila nam je izvršna producentica Julijana Mikulić Jurković.

Publiku Neum Underwater Film Festivala očekuju iznimne podvodne atrakcije na filmskome platnu hotela Zenit u Neumu.

Treći Neum Underwater Film Festival proglasiti će pobjednike za najbolji film festivala, najbolji BH podvodni film, najbolji eko film, najbolju glazbu i najbolju kameru, priopćili su organizatori. Pokrovitelj manifestacije je Općina Neum, a Festival se održava u organizaciji Udruge “Standard”. Svi koji vole more, rijeke, bazene, a pritom uživaju u podvodnom filmu i muzici su više nego dobrodošli.

Neum Underwater Film Festival je  prilika za promociju filmova i autora te klasični underwater filmski networking.  Popratni program Fest&val koji započinje u petak 18. kolovoza u 17 sati u otvorenoj dvorani Fontana, hotela Zenit, u Neumu tijekom prvog dana Festivala gdje će se prikazati se program studentskih i amaterskih filmova te dijela iznimnih polufinalista onih koji su bili na prelazu da uđu u službenu konkurenciju, a Festival se nastavlja s projekcijama  filmova 22 finalista.

Neum Underwater Film Festival dodjeljuje nagrade u 5 kategorija (za najbolji film, za najbolju kameru, za najbolju glazbu, najbolji ekofilm i najbolji BH podvodni film) i Nagradu publike. Uz glavnu projekcijsku večer, i ove godine, 18.08. petak, naredni dan subota 19.08. u 12 sati održava se filmska radionica koju vodi Lorenzo Moscia iz Rima prošlogodišnji pobjednik u kategoriji eko filma, a tema je „Kako ispričati podvodnu priču“.

“Zaključno s 20. srpnja Organizacijski odbor zaprimio je preko tisuću filmova od kojih je 450 sukladno kriterijima ocjenio predselekijski žiri, a 22 filma iz cijelog svijeta će biti prikazano i ocjenjeno od strane internacionalnog žirija i publike. Festival je napravljen za Neum, za umjetnike, za publiku, za prirodu. Nemamo crveni, nego morski „Blue carpet“, gdje u prvom redu festivala vidimo redatelje i one koji će inspiraciju za umjetnost pronaći baš u Neumu. ” – kazao je utemeljitelj  i direktor Neum Underwater Film Festivala Ivo Mikulić.

Internacionalni žiri Neum Underwater Film Festivala čine ronioci, novinari, redatelji, glazbenici, fotografi, ekolozi. Široki spektar zanimanja i profesija članova žirija osigurava kvalitetnu analizu i odabir filmova, dublje analize i realni zaključci. Protekle dvije godine Festivala, i žir i publika (a da nisu znali)  proglasili su iste filmove za najbolje Grand Prix, „Mike and Maurice““ Garetha Bartleta 2021. Engleska i „Tiger shark King“ Clayton Conna iza SAD-a 2022. godine .

Članovi žirija Neum Underwater Film Festivala ove godine su:

Mike Frankel SAD, fotograf, službeni fotograf koncerta Woodstocka 1969. godine

Jurica Gašpar HR, glavni urednik Morski.hr, autor knjige Legende svjetla po kojoj je snimljen film….

Gareth Bartlett UK, pobjednik 1. Neum Grand Prixa, ronilac, režiser, vlogger

Ante Džono BiH, ronilac na dah iz Neuma, predsjednik ronilačkog kluba Neum

Nikša Kaleb HR, profesionalni ekstremni ronilac, svjetski i olimpijski prvak u rukometu

Lorenzo Moscia ITA, multimedijalni umjetnik iz Rima

Marisa Cecchetti ITA, undeewater plesačica i koreografkinja

Clayton Conn SAD, novinar BBC-a, podvodni snimatelj, redatelj, pobjednik podvodnog Grand Prixa u Neumu od 2022.

Projekcije će se održavati u otvorenoj dvorani Fontana hotela Zenit, kala Kardo se zove središnja šetnica koja se nalazi točno u sredini hotela Zenit u Neumu koja se tu noć pretvara u međunarodni Filmski trg.

Neke od podvodnih atrakcija koje gledatelji mogu očekivati ove godine u filmovima su podvodni ples, istraživanje potonulih brodova, hranjenje morskih pasa, eko filmovi koji na satiričan način prokazuju zagađivače i druge zanimljivosti iz podvodnog svijeta, povezanog s ljudima.

Ulaznica nema a svi pravi zaljubljenici u film, more, prirodu su dobrodosli. Festivalom želimo mjenjati stvari na bolje.

Ono što je značajno za Neum Underwater Film Festival je da animira mlade autore i umjetnike vezano za stvaranje ekoloških filmova i iz godine u godinu njihov broj i kvalitet se povećavaju. Desetine iznimnih ekoloških filmova, kreiranih od mladih ljudi i umjetnika od BiH, Francuske, Mauriciusa, Latinske i Južne Amerike, Indije i Turske biti će prikazani publici i ove godine.

Festival je projekt koji spaja umjetnost, kulturu, gospodarstvo  i turizam što se pokazalo iznimnim za Neum i Bosnu i Hercegovinu.  

Dođite u Neum, iz sigurosti hotela Zenit upoznajte podvodni svijet uz Neum Underwaer Film Festival i upoznajte autore najboljih svjetskih podvodnih filmova. Uživajte u čistom moru, lijepim večerima bogatim sadržajima i danu edukacije uz Lorenza Mosciu i Festivalske goste iz inozemstva, gastro ugođajuima i domaćoj ljubazosti te nastupu čelistice Jelene Marković, nastupu Marije Previšić i Ad Libitum.

Budite djelom Neum Underwater Film Festivala jer Festival daje ugodu i ljepotu.

– Pročitajte više na službenom webu www.uff.ba

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI...