Izložbe “Napetost deformacije” Monike Puljić 6.3. u Širokom Brijegu

Ciklus “Napetost Deformacije” umjetnice Monike Puljić donosi jedinstveno i provokativno istraživanje ljudske forme kroz akt. Ova izložba predstavlja intiman pogled u ljudsko tijelo, koji je izražen kroz duboku mistiku crne boje i ekspresionistički pristup likovnom oblikovanju.

Svečano otvorenje izložbe Napetost deformacije Monike Puljić održat će se 6. ožujka 2024. u 19 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg. Izložba ostaje otvorena do 2. travnja 2024.

U svojoj umjetnosti, autorica hrabro istražuje teme kao što su borba, transcendencija i univerzalnost ljudske egzistencije. Kroz “Napetost Deformacije”, vodi nas na putovanje u kojem se tijelo rađa iz tame, te se bori za svoj identitet i egzistenciju.

Inspirirana likovnošću Egona Schielea, istražuje dubinu ljudske naravi kroz nagu formu, izostavljajući glave, ističući pokret tijela i položaj ruku kao izvor emocionalne snage. Crna boja postaje sredstvo za formiranje tijela iz tame, stvarajući kontrast između crnih linija i bijelih ploha, čime se postiže dojam kretanja i energije na platnu.

Vertikalni formati slika simboliziraju transcendenciju, dok anonimnost ljudskih figura naglašava univerzalni aspekt ljudske forme. Slike poput “Škrtosti” i “Plesača” prikazuju borbu tijela za vlastiti identitet, zaustavljene pokrete i titranje energije, dok istovremeno oslikavaju unutarnju napetost i univerzalne teme ljudskog postojanja.

Umjetnica kroz ovaj ciklus poziva promatrača da zaroni u dubinu ljudske egzistencije, da promišlja o vlastitom identitetu i borbi. Kroz njezine slike, tijelo postaje više od fizičke forme; postaje prostor za istraživanje dubokih emocionalnih i duhovnih stanja.

Biografija umjetnice:
Monika Puljić rođena je 17. veljače 2000. godine u Ljubuškom. Godine 2018. završila je Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru. Magistrirala je 2023. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, smjer slikarstvo, u klasi profesora Josipa Mijića. Za vrijeme studiranja sudjelovala je na tri likovne kolonije koje su bile organizirane od strane Sveučilišta u Mostaru i skupnoj diplomskoj izložbi na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg. Godine 2018., 2019. i 2021. sudjelovala je na međunarodnom natječaju za mini-otisak u Španjolskoj.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...