Inicijativa građanki/na Mostara zahvaljuje se predsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara za njegovu Inicijativu o imenovanju ulice mostarskih žena

Inicijativa građanki/na Mostara želi izraziti duboku zahvalnost i podršku predsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara, gospodinu Salemu Mariću, za njegovu Inicijativu o imenovanju ulice mostarskih žena. Ova inicijativa predstavlja značajan korak k priznavanju uloge i doprinosa žena u našem gradu, te će na simboličan način trajno obilježiti ulogu žena u mostarskoj zajednici. Žene u Gradu Mostaru su, kroz generacije, ostavile neizbrisiv trag u svim sferama društva.

Njihov neumorni rad, hrabrost i posvećenost zaslužuju biti javno priznati i počašćeni. Ovo je prvi put da jedan vijećnik, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, poput gospodina Marića, predlaže ime ulice koja će simbolizirati sve žene Mostara, što je korak naprijed k inkluzivnijem i pravednijem društvu.

Posebno bismo željeli istaknuti ulogu Inicijative građanki/na Mostara koja već duže vrijeme aktivno radi na promociji uloge i položaja žena u našem gradu. Kroz svoj rad, Inicijativa je usmjerena na pozicioniranje žena i istraživanje njihovih doprinosa kroz projekte poput spomenara “Putevima nevidljivih Mostarki”. Već tri godine, kroz projekt “Nevidljive žene Mostara i Hercegovine”, promoviramo priče i dostignuća žena koje su često ostajale nevidljive u povijesnim i društvenim narativima.

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i povijesti privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju. Kroz minula stoljeća, Mostar su krasile ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad, no njihova priča često je ostajala skrivena. Gimnazija Mostar, Ćorovića kuća, Narodno pozorište Mostar, Županijski sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac naizgled nemaju mnogo zajedničkih točaka osim lokacije. Smješteni su u Mostaru, ali ova mjesta povezuje i činjenica da su bila važni centri ženske aktivnosti, kreativnosti i društvenog angažmana.

Ovaj trenutak predstavlja važan korak u pravcu prepoznavanja i afirmacije uloge žena u našem gradu. Još jednom, izražavamo iskrenu zahvalnost predsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara, gospodinu Salemu Mariću, na njegovoj hrabroj inicijativi.

Pozivamo sve vijećnike/vijećnice Gradskog vijeća Grada Mostara, zastupnike/zastupnice parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Bosne i Hercegovine, zastupnike/zastupnice u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, kao i sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti Hercegovačko-neretvanske županije, da se pridruže gospodinu Mariću u podršci ženama Mostara putem svojih aktivnosti i inicijativa.

Posebno želimo izraziti zahvalnost vijećnicima i vijećnicama Gradskog vijeća Mostara koji su svojim djelovanjem i podrškom doprinijeli radu Inicijative građanki/na Mostara.

Hvala vam što ste prepoznali važnost promocije uloge i doprinosa žena u našem gradu, te podržali napore Inicijative u tom smjeru.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...