Hrvoje Lozančić: Ušli smo u klapsku pismu iz tradicije i ljubavi

Jedna je od najpoznatijih i najnagrađivanijih klapa u Hrvatskoj Klapa Cambi u četvrtak, 17.8. po prvi put stiže na pozornicu amfiteatra HERCEG Etno selo Međugorje.

Jedan od onih koji je njezin član od početka je bas bariton Hrvoje Lozančić. Hrvoje Lozančić bio je gostom “Vijesti plus” Običnog radija.

Kada sam dobio poziv za Etno selo odmah sam prihvatio pjevati u tom ambijentu. Gledali smo i druge kolege i njihove doživljaje s koncerta u amfiteatru. Radujem se koncertu. Klapa Cambi dugo djeluje i u različitim glazbenim fazama.“, kazao je Hrvoje Lozančić uoči nastupa u Herceg etno selu Međugorje.

Na pitanje koliko klapa ima članova i gdje najčešće nastupaju Hrvoje Lozančić odgovara: “Klapa trenutno broji šest članova, nas je šest s dugim stažom. Nekad je bilo i 10 članova. Natupamo tijekom godine u Sloveniji, sjevernoj Hrvatskoj, Dalmaciji. Na svakom području je drugačiji koncert. Tijekom ljeta držimo se obale i Dalmacije.

Klapa je počela pjevati ne razmišljajući o velikim koncertima, putovanjima. Ušli smo u klapsku pjesmu iz tradicije i ljubavi. Malo je toga bilo planirano, nitko od nas nije pretpostavio kakve ćemo sve pozornice susresti i kakve ljude i priče. Privilegiran sam koliko sam proputovao s klapom, koliko sam različitih priča čuo i iskustva proživio. Klapa Cambi je prva mijenjala svoje žanrove. Prvo smo počeli kao folklorna klasična klapa, pjevajući najljepše napjeve dalmatinske. Kada smo iscrpili taj fazon pjesama, onda smo dobili Gibonnijeve, Harijeve i Oliverove pjesme koje su bile napisane za klape. Onda je bilo laganih etno zvukova, pa se znalo raditi koncerte na taj način. Pa smo se iskusili u nekim pop i rock skladbama pjevajući kao klapa. Volimo glazbu i mislim da se tu ne treba zaključati i raditi nešto dalmatinski, nego kada nam se neka pjesma svidi zaigramo se i pjevamo.“, istaknuo je Hrvoje Lozančić.

Za vas koji niste znali postoje dvije klape u Dalmaciji s istim nazivom, tj. nazivom Cambi.

Riječ je o tome da pred istu publiku pokušavaju doći dva Cambija. Na kraju je to sve legalizirano, vlasništvo nad brendom i imenom Cambija pripada Kaštelima, međutim dok se to presudilo Cambi iz Splita je dobio pravo koristiti to ime ali nije vlasnik nad tim imenom. To je šteta za oba sastava.“, objašnjava Hrvoje Lozančić. 

Moramo raditi, ne smijemo stati. Ne možemo samo napraviti koncertnu listu i pjevati. Uglavnom izdamo dvije do tri pjesme godišnje. Ne u smislu da moramo, već kada naiđe dobra pjesma onda snimimo. Imamo nešto u planu za jesen, ali je još u izradi. Tražimo riječi, teme, autore da nam bude zanimljivo.“, ističe Hrvoje Lozančić.

Ulaznice se još uvijek mogu kupiti po nižim cijenama 25 KM VIP i 20 KM tribine online preko sustava entrio.ba, recepciji Herceg etno sela (Međugorje), Caffe bar-u Udruge Navijača Dinamo u srcu-Brotnjo (Čitluk), Caffe bar-u Bell Ami (Ljubuški), te na info pultu Mepas Mall-a (Mostar).

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Almir Gabrić Gabra za Običan radio o novoj pjesmi Stranac

Almir Gabrić Gabra već 30 godina doprinosi tuzlanskoj alternativnoj...