‘Hrvatska je vojska poravnala račune s nadmoćnijima’

Ministar Ivan Anušić susreo se s pripadnicima Hrvatske vojske u Kninu i Udbini.

“Moramo biti snažni kako bi prva pomisao na Hrvatsku vojsku bila – s njima se ne isplati otvarati sukob. To je moj pogled na Oružane snage”, rekao je ministar obrane. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić susreo se u srijedu 28. veljače 2024. godine na vojnom poligonu “Josip Markić” u Kninu i u vojarni “Josip Jović” u Udbini s pripadnicima Oružanih snaga RH.

Na vojnom poligonu u Kninu pripadnici Hrvatske vojske pripremaju se za odlazak u operaciju potpore miru NATO-a KFOR u Republici Kosovo. Ministar se tako susreo s pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci”, a obišao je i vojni poligon i strelište gdje je provedeno gađanje pripadnika 1. motorizirane bojne “Vukovi”.

U razgovoru s ministrom obrane pripadnici Hrvatske vojske ukazali su na izazove s kojima se suočavaju, a ministar Anušić istaknuo je kako će nastaviti poboljšavati njihov status i materijalna prava. “Znam da ste u pripremama za odlazak na Kosovo, u NATO-vu operaciju KFOR, zato sam vas i došao obići, ali i vidjeti kako vam mogu pomoći i stvoriti bolje uvjete za vaš rad”, rekao je ministar.

‘Uloga vojnika postaje sve važnija’

“Od prvog dana svog mandata govorim da mi je cilj poboljšati materijalna prava vojnicima, po tom smo pitanju nešto dosad i učinili i još ćemo činiti. Oružane snage doživljavamo kao nešto što moramo čuvati kao malo vode na dlanu“, poručio je ministar Anušić i ponovo podsjetio na važnost i ulogu hrvatskih vojnika u očuvanju mira i sigurnosti.

“Uloga vojnika postaje sve važnija, ali uloga, svakako, ne treba biti rat nego odvraćanje”, dodao je ministar obrane i podsjetio kako je Vlada RH na prijedlog MORH-a svim djelatnim vojnim osobama podigla koeficijente i time povećala plaće. Ministar obrane najavio je da će se nastaviti podizati standard hrvatskih vojnika, raditi na boljim uvjetima za vojsku te popularizirati vojni poziv.

“Moramo biti snažni kako bi prva pomisao na Hrvatsku vojsku bila – s njima se ne isplati otvarati sukob. To je moj pogled na Oružane snage”, rekao je ministar obrane. Govoreći o iskustvima i znanjima  Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, ministar Anušić je kazao: “Hrvatska vojska 1991. godine suprotstavila se tada trećoj ili četvrtoj vojnoj sili, a 1995. smo ih pobijedili.”

‘Nitko nema povjerenje hrvatskog naroda kao što ga ima Hrvatska vojska’

Istaknuo je da je hrvatska vojska poravnala račune s vojskom koja je bila daleko nadmoćnija, ali je na kraju ostala poražena. “Nitko nema povjerenje hrvatskog naroda kao što ga ima Hrvatska vojska, čuvajte to i kad ste u uniformi i kad ste u civilu. Želim vam sreću i neka vas na vašem putu čuva dragi Bog”, zaključio je svoj susret s pripadnicima HV-a u Kninu ministar Anušić.

U vojarni u Udbini ministar Anušić obišao je kamp Središta za razvoj vođa “Marko Babić” i ključnu obučnu infrastrukturu. Vojnicima koji su ondje na selekcijskoj obuci za komandose poručio je da će oni koji prođu obuku biti vrh koplja Hrvatske vojske.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....

Islamski terorizam hara Europom

Počinitelj zločina, koji je prije nego je bio ustrijeljen...