HDZ BiH ostaje apsolutno predan ubrzanju EU puta BiH, do jeseni moramo mijenjati izborno zakonodavstvo

HDZ BiH, nakon danas održanog sastanka lidera s izvršnom direktoricom za Europu pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, ponovno ističe svoju neupitnu opredijeljenost za ubrzanje EU puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanje EU agende.

Temeljem kontinuiranih napora za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine te uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u Bosni i Hercegovini na potpunu posvećenost provođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku.

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu. Pozdravljamo inicijativu predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto za isticanje zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, a koja će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara 13. srpnja 2023. godine.

HDZ BiH apelira da se, bez odlaganja, žurno usvoje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i Zakon o sprječavanju sukoba interesa na Vijeću ministara BiH i upute u parlamentarnu proceduru te da se bez odlaganja usvoji Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

HDZ BiH poziva već uspostavljene radne skupine, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon Općih izbora održanih u listopadu 2022. godine, na žuran rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome kako se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni 2023. godine a kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva. HDZ BiH smatra kako nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti.

Istovremeno, HDZ BiH poziva na daljnji rad na funkcionalnosti Federacije BiH, stabilizaciju prilika i provođenje ustanovljenih dogovora koalicijskih partnera, primarno finaliziranje imenivanja suca u Ustavni sud iz Federcije BiH, što bi omogućilo jačanje potrebnog povjerenja.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....