HDZ 1990: Potrebno je zaštiti vodne resurse HNŽa i Grada Mostara

Županijska skupština HNŽ je, prije nekoliko dana, po hitnoj proceduri, na izvanrednoj sjednici usvojila Nacrt Prostornoga plana Županije. Iako su zastupnici HDZ 1990 tražili odgodu usvajanja i provođenje redovne skupštinske procedure, uz detaljniju i sveobuhvatniju analizu, preglasani su od većinske vladajuće koalicije, HDZ BiH, SDA i SDP. Zaključak je da je hitna procedura provedena poradi interesa investicijskoga lobija, za izgradnju Solarnih elektrana i prepoznavanja osobnih interesa vladajuće Oligarhije, u koncesijskom krčmljenju državne imovine, stoji u priopćenju Županijskog Odbor HDZ1990 HNŽ i Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar.

Ignorira se zaštita podzemnih resursa pitke vode

Pri tome se dakako nije niti najmanje vodilo računa o posljedicama i ekološkom utjecaju ove vrste gradnje, na privatno vlasništvo i podzemne prirodne resurse. Aktualna vlast je očekivano, u maniru neodgovornoga, razuzdanoga baštinika obiteljskoga srebra i deficitu stručnih kompetencija u izradi Regulacijskoga plana, potpuno ignorirala zaštitu podzemnih resursa pitke vode.

Naime poznato je da je plato Goranaca, Planinice i Raške Gore izravna zona utjecaja i slivno područje izvorišta pitke vode, Radobolja i Studenac. I da i najmanje zagađenje na ovim područjima može prouzročiti nepopravljive i nesagledive posljedice po vodoopskrbu Mostara.

Elaborat o zaštitnim zonama nije usvojen

Agencija za vodno područje Jadranskog mora, je 2012 godine izradila Elaborat o zaštitnim zonama vodocrpilišta, Studenac, Radobolja i Bošnjaci. Elaborat je trebao biti usvojen na jednoj od posljednjih sjednica Gradskoga vijeće Mostara, 2012 godine. Iz nepoznatih razloga nije, niti je donesena zakonska regulativa kojom bi se trajno zaštitili vodni resursi Grada.

I umjesto da aktualno Gradsko Vijeće, pripremljeni Elaborat uvrsti u jednu od prvih sjednica, kao prioritetni interes građana i Grada, do danas nikome u Gradskoj upravi niti poduzećima za gospodarenje vodnim dobrom, nije palo na pamet da pokrene proceduru i zakonskom regulativom ograniči režime gradnje u zonama izravne ugroze prirodnoga blaga, koje smo uspjeli očuvati pred najezdom profiterskoga lobija.

Dakle, krajnje neodgovorno bi bilo državnome zemljištu, na području Mostara mijenjati namjenu i omogućiti bilo kakvu gradnju, dok se Elaborat o zaštiti pitke vode, ne usvoji i ne definiraju zone utjecaja ovim krucijalnim resursima. Te donesu odgovarajući zakonski propisi vezani za njihovu trajnu zaštitu.

HDZ 1990 traži odgodu usvajanja Nacrta Prostornoga plana

Iz tih razloga, između ostalih, zastupnici HDZ 1990 u Županijskoj skupštini su tražili odgodu usvajanja Nacrta Prostornoga plana. Nažalost iluzorno je bilo očekivati da aktualne vladajuće strukture shvate ozbiljnost problema i da njihovi zastupnici u zakonodavnom županijskom tijelu glasaju kontra uskostranačkih i osobnih interesa njihovih političkih perjanica. Bez obzira koliko takve odluke bile urgentne naravi i od krucijalnoga interesa za stanovnike Hercegovačko Neretvanske Županije i njenoga stolnoga grada.

Zato ovim putem tražimo od Zastupnika Županijske Skupštine da odgode usvajanje Prostornoga plana dok se zakonskim propisima ne zaštite resursi pitke vode na području grada Mostara, stoji u priopćenju Županijskog Odbor HDZ1990 HNŽ i Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....