Guča gora, Fojnica i Kreševo uvezani u novu cikloturističku rutu

Tražite malo kulture na vašem sljedećem biciklističkom putovanju, ali želite se i zabaviti? Franciscana je vjerujemo pravi odgovor.  Ova ruta pružit će vam okus nekih od poznatih Europskih hodočasničkih ruta, a u cijeloj svojoj dužini preko 1.000 km, imat ćete priliku otkriti neke od najimpresivnijih religijskih građevina Bosni i Hercegovini, a ova ruta od danas uključuje i veličanstvene samostane i muzeje Guča gora, Fojnica i Kreševo.

Povezujući Franjevačke samostane i muzeje, proći ćete kroz mnoga uzbudljiva mjesta, poznate gradove, neka od najljepših sela, prirodnih i kulturnih destinacija u Bosni i Hercegovini. Ako pak govorimo o bicikliranju, od gustih šuma i zelenih gora sjeverne Bosne do inspirativnih pejzaža kamenite Hercegovine, vidjet ćete najbolje što Franciskana ima za ponuditi na ovoj prekrasnoj biciklističkoj ruti.

Od izvanrednih pogleda do slikovitih kaldrmisanih ulica, bučnih ulica do mirnih šuma, vaša vožnja urezati će se kao trajna uspomena, baš kao i svim sljedećim generacijama hodočasnika/biciklista poslije vas.  Udruga “HerzegovinaBike” u sklopu svojih projektnih aktivnosti organizirala je biciklističku vožnju “Franciscana”, koja je startala u četvrtak 31. kolovoza 2023. godine u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu.

Biciklisti su kroz 4 dana prešli više od 400 km, te tako obišli tri nova Franjevačka samostana i muzeja kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekt Franciscana. I uspjeli su! Njih desetak su kroz četiri dana posjetili franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini, a svojom biciklističkom vožnjom mapirali su i obišli samostane Guča Gora, Fojnica i Kreševo, kako bi se isti našli na biciklističkoj mapi kao ponuda za sve cikloturiste koji su željni istraživanja prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu.

Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana, a koji se svaki na svoj način posebni.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...