Glovo slavi Svjetski dan kebaba: Najveći ljubitelj kebaba sa svih 25 Glovo tržišta dolazi iz Bosne i Hercegovine

Kebab, jedno od omiljenih jela u Bosni i Hercegovini, doživljava nevjerojatan procvat. Povodom Svjetskog dana kebaba, koji se ove godine obilježava 14. srpnja , Glovo, platforma koja omogućuje pristup različitim vrstama proizvoda i jela na zahtjev kupaca, predstavlja trendove potrošnje ovog popularnog jela na lokalnom tržištu u protekloj godini.

Prema Glovo podacima, kebab je postao pravi hit među Bosancima i Hercegovcima, pri čemu je potrošnja porasla za nevjerojatnih 122% u 2022. godini, što je četvrti najveći rast u regiji Jugoistočne Europe.
Samo u prošloj godini, širom Bosne i Hercegovine dostavljeno je gotovo 140.000 porcija kebaba, što znači da je u prosjeku jedan kebab dostavljan gotovo svake 4 minute. Ovi impresivni brojevi ukazuju na ljubav i popularnost ovog specijaliteta među građanima Bosne i Hercegovine.

Kebab je najpopularniji izbor među ljubiteljima orijentalne kuhinje i najčešće je izbor za ručak. Najzanimljiviji podaci o potrošnji kebaba u 2022. godini otkrivaju da su građani najviše kebaba konzumirali u zimskom periodu, pa je decembar zabilježio najveću potrošnju kebaba od 10,6%, a prethodili su mu oktobar i novembar s također visokim procentima potražnje.

Što se tiče raspodjele potrošnje po danima u sedmici, nedjelja je apsolutni pobjednik s udjelom od 15,4%. Zanimljivo je primijetiti da je kebab popularan odabir kao večernji obrok s oko 30% ukupne dnevne potrošnje koncentrirane u vremenskom razdoblju od 16 do 18 sati.

Najveći gradovi u Bosni i Hercegovini odigrali su ključnu ulogu u ovom trendu. Sarajevo je vodeći grad po potrošnji kebaba, s više od 60% ukupne godišnje potrošnje u zemlji, slijede ga Banjaluka i Tuzla, koji su također privukli značajan broj ljubitelja kebaba. Banjaluka je zabilježila najveći godišnji rast potrošnje kebaba – 350%, a slijede je Tuzla s rastom od 244% i Mostar s rastom od 138%.

Što se tiče prodajnih mjesta, Bosna i Hercegovina se ističe kao zemlja s najvećim postotkom restorana koji prodaju kebab u odnosu na ukupan broj partnera u aplikaciji sa svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje. Više od 26,4% svih aktivnih partnera na platformi Glovo u Bosni i Hercegovini prodaje kebab, doner ili ćevape.

Kako bi zadovoljila potrebe korisnika, s obzirom na izvanredan rast potrošnje kebaba u Bosni i Hercegovini, Glovo podaci pokazuju da je zabilježen i značajan porast broja prodavnica koje prodaju kebab, za 53% u 2022. godini u odnosu na 2021.

Glovo je istražio najaktivnije potrošače kebaba u zemlji kako bi dobio uvid u korisničko ponašanje i preferencije. Jedno od najzanimljivijih saznanja je da najveći ljubitelj kebaba u svih 25 Glovo tržišta dolazi iz Bosne i Hercegovine, jer je prošle godine naručio čak 602 kebaba, što znači da je u prosjeku naručivao gotovo 12 kebaba sedmično. Također, prošle godine je jedan korisnik u Tuzli potrošio rekordnih 210 KM u jednoj narudžbi koja je uključivala kebab.

Ovi impresivni podaci potvrđuju da je kebab postao važan dio gastronomske scene u Bosni i Hercegovini, privlačeći ljubitelje ukusnih specijaliteta širom zemlje.

O Glovo
Glovo je pionirska aplikacija za više kategorija koja povezuje korisnike s poduzećima i kuririma, nudeći usluge na zahtjev iz lokalnih restorana, trgovina i supermarketa, apoteka i maloprodajnih objekata. Glovo vizija je da svima omogući lak pristup svemu u svom gradu kako bi korisnici mogli uživati u onome što žele, kada žele i gdje žele. Osnovana je 2015. godine u Barceloni, a trenutno posluje u 25 zemalja u Europi, Centralnoj Aziji i Africi.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....