Gjenero misli da je odluka Ustavnog suda logična

Nakon što je napravio zbrku za parlamentarne izbore, predsjednik republike Zoran Milanović dobio je svoju kaznu. Naime, Ustavni sud je odlučio kako, zbog krštenja njihove odluke, ne smije biti niti mandatar za sastavljanje nove Vlade niti budući premijer. No, političkom stručnjaku Davoru Gjeneru je sporna druga stvar.

Navedenu odluku Gjenero smatra logičnom, a ono što mu je sporna činjenica da predsjednik, koji treba biti neutralan, trenutno obavlja konzultacije i dodjeljuje mandate za sastavljanje Vlade. “Ne čini mi se da je problem na ovoj strani bi li bio premijer jer od toga ionako ništa, nego to da on kao predsjednik države može opstruirati sastavljanje parlamentarne većine”, istaknuo je za portal Direktno. Upitali smo ga hoće li Milanović odgovarati za to, no Gjenero nas upućuje da se tu radi o kaznenom pravu. 

S obzirom na to da su i Nikola Grmoja i Sandra Benčić definirali kako Milanovića svakako ne žele kao mandatara, postavlja se pitanje koliko bi potencijalno najavljivana desno-lijeva koalicija uopće bila moguća. “Ne vjerujem u mogućnost formiranja takve koalicije. Stranka koja ima 37 mandata (SDP bez partnera), koja praktički kao stranka više ne postoji već djeluje kao sljedba autoritarnog vođe, ne može funkcionirati kao okosnica formiranja parlamentarne većine”, upozorio je.

Gjenero pretpostavlja da će HDZ sastaviti Vladu jer je, kako kaže, alternativa raspuštanje parlamenta, a raspuštanje parlamenta ns vodi u ustavnu krizu. Vratio se na najavljivanu desno-lijevu koaliciju koju je nazvao igrarijom male djece. “Da bi netko izlazio na izbore da pokloni povjerenje nekome tko mu garantira političku nestabilnost i izlazak na izbore ponovno u godinu dana, to je jednostavno neodgovorno ponašanje ljudi koji ne razumiju koja je uloga parlamenta”, naglasio nam je.

Naveo je još veći problem

Nastavio je kako nemamo prostor za igrati se s ponovljenim izborima. “Imamo situaciju u kojoj 10 od 12 ustavnih sudaca završava mandat u lipnju i taj mandat može biti produžen do prosinca. Imamo situaciju da ne znamo hoće li biti moguće održati predsjedničke izbore jer ne znamo hoćemo li imati Ustavni sud i ne znate hoćete li imati tijelo koje može kontrolirati izbore i koje proglašava izborne rezultate”. 

Prijeti nam, istaknuo je, konstitucionalna kriza, a oni se igraju s idejom da bi ponavljali jednom mjesečno izbore. “To je pokazatelj da imate posla s ljudima koji ne razumiju što je osnovni posao onoga koji upravlja javnim poslovima”. Kazao je i da Milanoviću odgovara ovakva situacija te je rekao kako ovom najavljivanom koalicijom generiraju kaos. “Ne vjerujem da je ikome u državi potreban kaos”, zaključio je.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...