Francuskim političarima ostalo još malo da pridobiju birače

Prošlo je tjedan dana otkako je val krajnje desnice na europskim izborima potaknuo francuskog predsjednika Macrona na neočekivan potez – da raspusti parlament i raspiše izvanredne parlamentarne izbore. Francuskim političarima ostalo je još samo 12 dana da, uoči prvog kruga izbora, pridobiju birače.

Prema trenutačnim anketama, izgledna je pobjeda stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, na čijem je čelu sad već dvije godine 28-godišnji Jordan Bardella. Političke stranke koje predstavljaju francusku ljevicu formirale su izborni savez. Nazvali su ga Nova narodna fronta i ankete ih pozicioniraju na drugo, a centristički savez predsjednika Macrona na treće mjesto.

– Jednom kad Nacionalno okupljanje pobijedi, bojim se da ćemo ih se teško riješiti. Sjećam se vremena kada smo glasali protiv Marine Le Pen, a ona je bila početnica u usporedbi s osobom koja sada vodi stranku, kazala je Eliane, stanovnica Pariza.

Ako Nacionalno okupljanje, ta krajnje desna, euroskeptična, antiimigracijska stranka pobijedi, predsjednik Macron mogao bi biti prisiljen da svojim petim premijerom imenuje Bardellu. 

– Jordan Bardella ima imidž savršenog sina, objavljuje snimke na TikToku, lijepo govori i prikazuje se u dobrom svjetlu. Ali to je samo fasada koja skriva političku pozadinu Nacionalnog okupljanja, a ona je u osnovi rasistička, antisemitska i asocijalna. U meni izaziva strah, kaže Tristian, aktivist Nove Narodne fronte.

Bardella želi voditi vladu koja će se formirati na temelju apsolutne većine u parlamentu, kaže da ne želi biti u ulozi savjetnika predsjednika. Za apsolutnu većinu ankete mu zasad daju male šanse.

– Ako Francuzi dovedu zemlju u bezizlaznu situaciju u kojoj premijer ne bi imao apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini, a sam bi bio primoran na kohabitaciju, nećemo moći unositi promjene. Zato poručujem francuskom narodu: jedinstvena je prilika da promijenimo tijek povijesti, politiku naše zemlje i njezin smjer. Za to mi je potrebna apsolutna većina, ističe Jordan Bardella, predsjednik stranke Nacionalno okupljanje.

Raspisivanje izbora tri godine prije roka golem je osobni rizik za političku budućnost predsjednika Macrona. 

Ostvari li se Bardellaova želja, Macron bi mogao oslabljen čekati kraj mandata 2027. A tada, čini se posve izvjesnim, Marine Le Pen mogla bi se i četvrti put kandidirati za Elizejsku palaču.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...