Filmovi EKSKURZIJA i ČUVARI FORMULE nagrađeni na Filmskom festivalu u Locarnu, gala projekcije na Sarajevo Film Festivalu

Na Filmskom festivalu u Locarnu nagrađeni su filmovi EKSKURZIJA bh. redateljice Une Gunjak, koji je u Locarnu osvojio Posebno priznanje te film ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića, koji je osvojio nagradu Zeleni leopard – nagrada se dodjeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu.

Oba filma će na 29. Sarajevo Film Festivalu zabilježiti gala projekcije u okviru Natjecateljskog programa – igrani film, i biti prikazani izvan konkurencije.

EKSKURZIJA (BiH, Srbija, Hrvatska, Norveška, Katar, 2023.) prati priču tinejdžerke Iman. Dok se njen, deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli. Uloge u filmu ostvarili su Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset) i Mer Film (Gary Cranner).

Film ČUVARI FORMULE (Srbija, Francuska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, 2023.) prati grupu znanstvenika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekt koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Uslijed nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekt na kojem su radili jugoslovenski znanstvenici, on predlaže da se po prvi put u povijesti izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Je li u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske znanstvenike.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc’h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić.

Producenti filma su Dragan Šolak i Dragan Bjelogrlić.

ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića će gala projekciju na 29. Sarajevo Film Festivalu zabilježiti 15. kolovoza, a EKSKURZIJA Une Gunjak 16. kolovoza.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....

Islamski terorizam hara Europom

Počinitelj zločina, koji je prije nego je bio ustrijeljen...