Festival “POWER OF SUSTAINABILITY 2023”: Regionalni lideri održivog poslovanja u Mostaru

Mostar će biti epicentar regionalnog održivog poslovanja od 21. do 22. rujna 2023. godine, kada se regionalni i europski lideri iz privatnog i javnog sektora okupljaju na skupu pod nazivom “POWER OF SUSTAINABILITY FESTIVAL 2023”. Ovaj prestižni događaj okupit će stručnjake, investitore i donosioce odluka s ciljem razmjene ideja i promoviranja održivog razvoja u regiji Zapadnog Balkana, u organizaciji Vijeća stranih investitora BiH i Tehnološkog parka ,,Intera’’, a uz pokroviteljstvo Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine.

Nasiha Pozder, Federalna ministrica okoliša i turizma BiH, te iskusna arhitektica i stručnjak za urbanizam, će podijeliti svoje bogato znanje i iskustvo u oblasti održivog urbanog razvoja. Stevan Vuković iz Švicarske i Mirella Sidro iz Njemačke, dugogodišnji stručnjaci za e-mobilnost istražit će kako električna mobilnost može doprinijeti održivijoj budućnosti transportnog sektora, svoja znanja na ovu temu. Valentin Ilievski, viši potpredsjednik Messer Grupe za Jugoistočnu Europu održat će predavanje na temu upotrebe hidrogena kao goriva budućnosti.

Miloš Kostić, investitor i stručnjak za obnovljive izvore energije koji stoji iza izgradnje 200 solarnih elektrana dolazi iz Beograda i podijelit će svoje bogato znanje o investicijama u zelenu energiju i elektromobilnost.

Festival će obuhvatiti ključne teme poput ulaganja u zelenu energiju, primjene cirkularne ekonomije, e-mobilnosti, te održivog razvoja u turizmu, a sudionici će imati priliku da kroz diskusije i interakcije na svakom od panela, steknu uvide o novim rješenjima za održivu budućnost.

Govornici na panelima podijelit će svoja znanja i iskustva iz projekata koje provode u BiH, regionu Zapadnog Balkana i svijetu, a uključuju: Karlo Guštin, iz kompanije Ericsson NIkola Tesla iz Hrvatske govorit će o projektu iz područja održivog turizma, NJ.V. Nikolu Petrovića Njegoša, Princa prestolonasljednika Crne Gore i arhitektu iz Pariza koji će predstaviti inovativna rješenja za upravljanje otpadom; Nikolu Bitraka, stručnjaka za energetiku iz Sjeverne Makedonije i Bugarske. Posebno se radujemo dolasku Briseide Gjoza, su-osnivačice ConsciESG, eksperta iz oblasti ESG ocjenjivanja koja radi na relaciji SAD/ Albanija.

Pored nabrojanih, tu su i domaći stručnjaci: Tomislav Lukić, savjetnik ministra Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine; Goran Krstović, stručnjak za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Sanela Karić, predsjednica Odbora za održivi razvoj i direktorica Fondacije Adriatic Vareš, Zoran Tabak predstavnik Elektroprivrede HZHB.

Učešće na događaju “POWER OF SUSTAINABILITY FESTIVAL 2023” je besplatno, a organizatori pozivaju sve predstavnike kompanija, vlade i nevladinog sektora koji žele sudjelovati i saznati više o održivom poslovanju da se registriraju putem ovog linka

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...