Evanđelje dana i Sjeme (Mt 21,33-43.45-46)

Evanđelje dana – (Mt 21,33-43.45-46)

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbiše njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.«

»Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.«

»Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo — kakvo čudo u očima našim!

Zato će se — kažem vam — oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«
Kad su glavari svećenički i farizeji čuli te njegove prispodobe, razumjeli su da govori o njima. I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva jer ga je smatralo prorokom.

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Mt 21,33-43.45-46) – O. Lorenzo Montecalvo

Što se dogodilo s kršćanskom Europom? Ona je kao vinograd kojeg su uništile nečiste životinje. Tri su nečista duha koja su posvećena ubijanju Duha Evanđelja.

Prije svega komunizam. Kolike milijune kršćana je komunizam progonio i poslao u smrt jer su bili neprijatelji koji su se protivili njihovoj moći natopljenoj ateizmom, neprijateljski nastrojenim prema Kristovoj Crkvi. Odbacili su Isusa Krista kako bi izgradili bolji svijet. Ali što se dogodilo u zemljama pod komunističkom vlašću? Narode se dovelo do toga da žive u bijedi i moralnom neredu. Zahvaljujući molitvi mnogih kršćana, komunistički režim je zauvijek pao u nekim zemljama, a smekšao u drugima. Komunistički režim bio je kao snažan potres koji je proizveo uništenje i smrt u kršćanskom svijetu. Sad se pitam: Kako se može još uvijek vjerovati u komunističku ideologiju? Govori se da sad postoji druga vrsta komunizma koji ne poriče Božje postojanje i promovira prava čovjeka. Pažnja! Komunizam i dalje ostaje diktator odjeven u janje.

Onda je tu bio nacizam koji je za vođu imao krvoločnog Hitlera. Kolike Božje proroke je poslao u smrt jer su branili čovjekov život i dostojanstvo! Hitler i njegovi sljedbenici su htjeli vladati svijetom. Osjećali su se nepobjedivima. Sotona ih je bio zaslijepio, te su postali gospodari smrti. Gdje se odbacuje Boga, kraljuje smrt.

Onda je u Europi nastao jedan drugi đavolski duh koji naizgled djeluje kao da u srcu ima samo sreću čovjeka, ali iz srca Europe iskorjenjuje ideju o Bogu. Kako se zove ovaj đavolski duh? Zove se kapitalizam. Sotona sve više uvjerava čovjeka da, kako bi bio sretan, dovoljno je da ima kruha u izobilju. Zato potiče čovjeka da pretvori kamen u kruh. Sveti Ivan Pavao II je govorio da je kapitalizam gori od komunizma i nacizma.

Danas se vjeruje u boga novca. Samo novac može pretvoriti čovjekovu tugu u radost, govori se. Stoga se kapitalizam trudi izbrisati Riječ Božju: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta”. Tko ima uši da čuje, neka čuje. AMEN. AMEN.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...