Evanđelje dana i Sjeme (Mk 9,2-10)

Evanđelje dana – Mk 9,2-10

U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.«

Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«.

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Mk 9,2-10) – O. Lorenzo Montecalvo

Zašto mnogi kršteni katolici više ne idu na Misu? Zašto su se crkve ispraznile? Ne okrivljujmo uvijek đavla ako se dogodilo ovo udaljavanje od Riječi Božje, Euharistije i župne zajednice. Istina je, đavao igra svoju ulogu, ali krivnja je i na mnogim pastirima Crkve. Budući da nisu bili ljudi molitve i pokajanja, vodili su kršćanske zajednice bez strasti naviještanja Riječi Božje, bez revnosti neprestanog poučavanja vjernika o stvarnostima neba, bez entuzijazma da učine od župe jednu obitelj sazdanu od obitelji.

Ovi su pastiri bez ljubavi slavili krštenja, Euharistije, krizme, ispovijedi, vjenčanja, bolesnička pomazanja, sprovode. Krivnju sekularizacije, desakralizacije, i otpadanja od kršćanske vjere u velikoj mjeri treba pripisati i kleru koji, zbog pomanjkanja vjere, nije otkrivao lice Uskrsloga. Imali smo mnoge svećenike i biskupe birokrate koji su vršili samo pastoral očuvanja, a ne evangelizacije. Prošle generacije su bile umorne od sudjelovanja u dosadnim liturgijama, sladunjavim i nejasnim homilijama. Nakon obreda slavljenog i življenog bez ISTINE, vjernici nisu bili potaknuti reći kao Petar: „Gospodine, dobro nam je ovdje biti“.

Kako je lijepo kada, nakon obreda, vjernici kliču govoreći: „Jesmo li bili u Raju?“. Istinska molitva, obred natopljen Istinom, Riječ Božja naviještena s ognjem Duha Svetoga otkrivaju lice Uskrsloga, čija je ljepota beskrajna.

Nikada kao danas, da bi se Kršteni katolici vratili u Crkvu, nismo imali hitnu potrebu klera koji vjeruje u ono što govori i čini. Potreban nam je kler koji se više posvećuje molitvi. Preobraženje Isusovo dogodilo se tijekom molitve. Lice mnogih svećenika je ugašeno. Oči mnogih svećenika su pune zemlje. U njihovim se očima ne vidi nebo. Molite za nas pastire u ovoj Korizmi. Amen. Amen.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

HBK o pastoralu stranaca: Uskoro dolazi svećenik s Filipina

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije na kraju plenarnog zasjedanja HBK, javnost su...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...