Evađelje dana i Sjeme (Mt 5,20-26)

Evanđelje dana – Mt 5,20-26

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Mt 5,20-26) – O. Lorenzo Montecalvo

Što je PRAVDA u životu kršćanina? To je duh svetosti. Što je svetost za nas kršćane? Postati živa slika Isusa Krista, to jest postati nadnaravna ljubav. Ne možemo postati nadnaravna ljubav ako nismo ugrađeni u Trojstvenog Boga. Isus Krist je onaj koji nas ugrađuje u ovu ljubav. Zato nam On ponavlja: „Ja sam trs, a vi loze; bez mene nemate u sebi limfu ljubavi.“ Kako bismo primili limfu nadnaravne ljubavi, trebamo čuvati nauk koji nam je Isus prenio preko apostola.

Biti sveti znači živjeti kao djeca Božja. Tko živi kao dijete Božje taj je ponizan. Poniznost se iskazuje posebno u odnosu s Bogom. Ponizni ne stavlja sebe na mjesto Boga. Ponizni je u potpunosti svjestan da je Božje stvorenje i da sve prima od Njega.

Ponizni je uvijek podložan Božjoj volji, čak i kad ju ne razumije. Na Očev glas je uvijek spreman reći: „Evo tvoga službenika, Gospodine.“ Djetetova radost je vršiti Očevu volju. Svoju ljubav prema Bogu ponizni pokazuje i onima koje susreće svaki dan. Tko ljubi, ne sudi, ne prezire i ne odbacuje nikoga. On besplatno daruje ono što je besplatno primio.

Kršćanin licemjer ostavlja dojam da je ponizan i krotak, ali u svom srcu se osjeća snažan, moćan i gaji osjećaje ljubomore, zavisti, te prezire onoga koji nije kao on. Svetost (ako se tako može nazvati) licemjera je samo prividna i izvanjska. Jednom riječju, samo je obredna.

Koliko sam licemjera sreo u svojoj službi! Kako su se ljutili kad je riječ Božja razotkrivala njihove grobove! Njihova obrana bila je kleveta koja je za cilj imala prorokovo uništenje i propast. Upravo grijeh licemjerja je razapeo Isusa.

Licemjeri naših župnih i vjerskih zajednica se nazivaju „bigoti“. Čine sve za dojam. Amen. Amen.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...