Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u korist medicinske činjenice da je embrij dijete i da život počinje začećem. Sud je presudio da su zamrznuti embriji djeca i da se osoba može smatrati odgovornom za njihovo slučajno uništenje. Do ove presude je došlo nakon što su 3 para tužila bolnicu koja je ”izgubila” njihove zamrznute embrije 2020. godine. Najveća bolnica u Alabami za in vitro oplodnju pauzirala je zatim svoje usluge IVF-a zbog straha da bi ih to moglo izložiti kaznenom progonu. Podijeljena su mišljenja stručnjaka oko ove teme, ovisno jesu li zagovaratelji ili protivnici života. Za lijevo-liberalne medicinske stručnjake i političare ova odluka je katastrofalna, a smatraju je čak i poražavajućom za demografsku sliku. Dok je za većinu zagovaratelja života ova odluka, baš kao i ona protiv pobačaja, ”pobjeda za život”.

Sud je presudio da se zamrznuti embriji smatraju djecom, te da se osoba može smatrati odgovornom za njihovo slučajno uništenje.

Liberali smatraju da će odluka suda imati katastrofalne posljedice

Presuda Vrhovnog suda Alabame ne zabranjuje niti ograničava IVF. No odluka bi mogla izazvati zabunu o tome jesu li neki aspekti IVF-a legalni prema zakonu Alabame, kažu stručnjaci. Sud je potvrdio da je embrij osoba, i to pokreće pitanje kako ga klinike smiju koristiti i pohranjivati.

Elisabeth Smith, liberalna direktorica državne politike u Centru za reproduktivna prava, izjavila je u svojoj objavi za BBC da bi presuda mogla imati “katastrofalne posljedice za one koji na ovaj način žele dobiti djecu”. Liječnička udruga države Alabame izjavila je kako će se ova odluka “negativno odraziti na demografsku sliku Alabame”. Ne uzimajući u obzir da postoje drugi, moralniji načini kako bi se došlo do potomstva.

Ogromna pobjeda za život

Protivnici pobačaja također pozorno prate ovu presudu. Pitanje kada se embrij ili fetus zakonski smatra osobom faktor je u mnogim državnim ograničenjima pobačaja.

Savez za obranu slobode, konzervativna kršćanska pravna skupina, opisala je presudu u Alabami kao “ogromnu pobjedu za život”. “Bez obzira na okolnosti, svaki ljudski život vrijedan je od trenutka začeća”, rekla je glasnogovornica Denise Burke u izjavi za BBC. “Zahvalni smo što je Sud ispravno utvrdio da zakon Alabame priznaje ovu temeljnu istinu.”

Za neke pro-life aktiviste IVF nije izričito nemoralna

Drugi aktivisti protiv pobačaja rekli su da IVF u njihovim očima nije tako jasno etičko pitanje u usporedbi s prekidom trudnoće.

“Zajednica koja se zalaže za život rekla bi da je oplođenim jajnim stanicama potrebna zaštita”, rekao je Eric Johnston, odvjetnik koji je pomogao u izradi nacrta ustavnog jezika Alabame o pobačaju 2018. No priznao je da postoje parovi protiv pobačaja koji su koristili IVF da bi dobili djecu i rekao je da ih nikada ne bi osudio. ”To je dilema, a dilema je nešto na što nemate zadovoljavajući odgovor”, dodao je.

Što bi se moglo dogoditi u drugim državama?

Iako se presuda iz Alabame primjenjuje samo unutar države, stručnjaci kažu da bi druge države mogle donijeti slične zakone prema načelu kopiranja. No, rekli su da se čini malo vjerojatnim da će ovaj slučaj završiti na Vrhovnom sudu SAD-a. Kao što je slučaj s pobačajem, jer je presuda u Alabami donesena na državnom sudu i tiče se tumačenja državnog, a ne federalnog zakona.

Prema Centru za kontrolu bolesti, 97.128 beba rođeno je u SAD-u kao rezultat IVF tretmana u 2021. godini.

Kako je to povezano s raspravom o pobačaju u SAD-u?

Kada je Vrhovni sud SAD-a 2022. ukinuo „ustavno pravo“ na pobačaj (koje nije imalo osnove u američkom Ustavu) u cijeloj zemlji, to je otvorilo vrata državama da donesu vlastite zakone o tom pitanju.

Nakon odluke, države pod kontrolom demokrata proširile su pristup na pobačaj, dok su ga države pod kontrolom republikanaca ograničile. Alabama već ima potpunu zabranu pobačaja, u svim fazama trudnoće. Bidenova administracija je presudu u Alabami nazvala ”kaosom, jednakim onom kada je Vrhovni sud poništio Roe protiv Wadea”.

Kako bi ova presuda mogla utjecati na američku politiku?

Pobačaj je u fokusu svih pitanja za demokrate otkako je Vrhovni sud SAD-a poništio Roe protiv Wadea.

Nakon presude u Alabami, demokratski kandidati mogli bi u svojoj kampanji iskoristiti pitanje liječenja neplodnosti diljem SAD-a. Dok s druge strane republikanci, čija politika je uglavnom pro-life usmjerena bi mogli podržati odluku suda u Alabami.

Tako je postupila republikanska predsjednička kandidatkinja Nikki Haley koja je u četvrtak podržala odluku Vrhovnog suda Alabame. “Za mene su embriji bebe”, rekla je. “Kada govorite o embriju, za mene je to život!”

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....