U Širokom Brijegu predstavljena knjiga Drage Martinovića

Promocija knjige ”Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave” autora dr. sc. Drage Martinovića održana je u subotu navečer u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Knjigu su osim autora predstavili prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagreba, prof. dr. sc. Ilija Musa s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, doc. dr. sc. Đorđe Obradović s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku i Miroslav Landeka, savjetnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Grada Mostara.

Ova knjiga nastavak je višegodišnjeg Martinovićevog rada u području odnosa s javnošću, medija i lokalne samouprave. Devet godina bio je savjetnik za odnose s javnošću gradonačelnika Širokoga Brijega Mire Kraljevića, koji se obratio brojnim gostima na početku predstavljanja, a trenutno obnaša funkciju ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Prije desetak godina sam nakon doktorskog rada napisao jednu knjigu. Sada sam za stepenicu više još jednu knjigu o odnosima s javnošću s tim da sam ovoga puta obradio Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, rekao je za portal Jabuka.tv autor knjige dr. sc. Drago Martinović.

Ova knjiga nastavak je višegodišnjeg Martinovićevog rada u području odnosa s javnošću, medija i lokalne samouprave. Devet godina bio je savjetnik za odnose s javnošću gradonačelnika Širokoga Brijega Mire Kraljevića, koji se obratio brojnim gostima na početku predstavljanja, a trenutno obnaša funkciju ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Prije desetak godina sam nakon doktorskog rada napisao jednu knjigu. Sada sam za stepenicu više još jednu knjigu o odnosima s javnošću s tim da sam ovoga puta obradio Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, rekao je za portal Jabuka.tv autor knjige dr. sc. Drago Martinović.

autor knjige dr. sc. Drago Martinović

U sklopu knjige uradio je zanimljivo i opsežno istraživanje u jedinicima lokalne samouprave.

Riječ je o 20 gradova sjedišta županija u Republici Hrvatskoj i 17 gradova u BiH, od kojih je deset sjedišta županija u FBiH, šest gradova u RS-u te Brčko Distrikt.

Usporedivši Republiku Hrvatsku i BiH, još uvijek smo dosta daleko od Hrvatske po pitanju odnosa s javnošću. Mislim da bi upravo ova knjiga mogla poslužiti službenicima za odnose s javnošću, pa i onima koji se znanstveno bave odnosima s javnošću u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, da ukaže što bi to mi trebali raditi u Bosni i Hercegovini da bismo dostigli barem nekakvu bližu razini Republici Hrvatskoj, zaključio je Martinović u izjavi za portal Jabuka.tv.

Prof. dr. sc. Božo Skoko sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je i jedan od recezenata knjige istaknuo je da je posebna vrijednost knjige da daje koristan teorijski pregled i istodobno praktični uvid.

Božo Skoko

Knjiga je iznimno korisna, informativna i sadržajna, pisana razumljivim i jasnim stilom, pa će nedvojbeno pronaći svoju publiku – ne samo među studentima i onima koji se bave odnosima s javnošću u lokalnoj samoupravi, već i među političarima općenito, kako bi postali svjesniji moći komuniciranja, kao i široj javnosti koja je sve svjesnija svoje moći utjecanja na političke odluke i oblikovanje svoje budućnosti, rekao je između ostalog prof. Skoko.

Prof. dr. sc. Ilija Musa sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru je predstavljajući knjigu istaknuo da će knjiga biti od koristi kako studentima tako i praktičarima za odnose s javnošću.

Ilija Musa

Dr. sc. Đorđe Obradović, doc., sa Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku jedan od recezenata knjige je na poseban i na sebi svojstven način predstavio knjigu istaknuvši da posebnu vrijednost knjizi daje ”Pjesma jednom Brijegu” Antuna Branka Šimića u 10. poglavlju knjige u kojoj autor opisuje imidž Grada Širokog Brijega.

Đorđe Obradović

Miroslav Landeka savjetnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Grada Mostara je između ostalog rekao da knjiga spaja odnose s javnošću u BiH i Hrvatskoj.

Ova knjiga će biti odličan kompas, orijentir, povoljan vjetar za plovidbu nemirnim morem za svakog službenika odnosa s javnošću u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini, jer ovdje su odnosi s javnošću, usuđujem se reći iz svoje dugogodišnje prakse, bar za trećinu kompliciraniji nego igdje na svijetu, kazao je Landeka.

Miroslav Landeka

Organizacija predstavljanja knjige bila je na vrhunskoj razini s eminentnim imenima iz područja odnosa s javnošću znanstvenicima i praktičarima, ali i s odličnom posjećenošću.

Program predstavljanja knjige vodio je Marinko Karačić, novinar i voditelj na Radiju Široki Brijeg, a moderatorica programa bila je Ana Marija Dedić, glavna urednica Radija Mostarska panorama.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Jelena i Marija Sesar.

Knjiga Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave napisana je na 264 stranice i kroz 10 poglavlja obrađuje teme definiranja odnosa s javnošću i lokalne samouprave, kriznu komunikaciju u jedinicama lokalne samouprave, online medije, internu komunikaciju, strateško komuniciranje, odnose s medijima, medije i participativnu demokraciju u jedinicama lokalne samouprave i imidž grada.

Nakladnici knjige Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave su: Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatska udruga za odnose s javnošću. Recezenti knjige su: prof. dr. sc. Najil Kurtić, prof. dr. sc. Božo Skoko, prof. dr. sc. Vedada Baraković i dr. sc. Đorđe Obradović, docent.

Knjiga ima 264 stranice i podijeljena je na 10 poglavlja

Dr. sc. Drago Martinović znanstveni suradnik i docent, zaposlenik je javne uprave. Od 2008. do 2016. godine u jedinici lokalne samouprave na mjestu savjetnika za odnose s javnošću, a od 2016. do danas u županijskoj upravi na mjestu rukovoditelja.

Prije 2008. godine zaposlenik u realnom sektoru. Aktivni sudionik Domovinskog rata. Autor tri knjige i većeg broja znanstvenih i stručnih radova i članaka iz područja odnosa s javnošću, novinarstva, online medija i lokalne samouprave, odnosno javne uprave, te sudionik brojnih znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu. Oženjen je i otac troje djece.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...