Dr. sc. Vlatko Cvrtila: Suvremeni izazovi koji se pojavljuju u kompleksnom međunarodnom poretku pokazuju potrebu za osnivanjem sigurnosnih i međunarodnih studija

„Pokretanjem sigurnosnih i međunarodnih studija Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokazuje poznavanje trendova u visokom obrazovanju i uočavanje potreba za razvojem upravo ovakvih studijskih programa, koji, uz ostale programe, obogaćuje ponudu za sve buduće studente“, rekao je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je i jedan od nastavnika na novom studiju Sigurnosne i međunarodne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Cvrtila je istaknuo kako je proučavanje i studiranje sigurnosnih i međunarodnih izazova važno pitanje svake zajednice s ciljem aktivnog djelovanja u suočavanju s izazovima koji nas okružuju. Naglasio je kako suvremeni sigurnosni izazovi koji se pojavljuju u vrlo kompleksnom međunarodnom poretku koji je u tranziciji, zahtijevaju složene odgovore na institucionalnoj, društvenoj i individualnoj razini.

Iz tog razloga je stvaranje stručnog kadra u ovom području izuzetno važno pitanje u jednoj zajednici i to ne samo zbog jačanja kapaciteta institucija, već i zbog jačanja sposobnosti poslovnog sektora da brže prepoznaje izazove i prilike na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i jačanje ukupne društvene otpornosti na rizike s kojima se suočavamo, odnosno s kojima ćemo se u budućnosti suočavati“, kazao je prof. dr. sc. Cvrtila. Dodao je kako su potrebe za stručnjacima iz ovog područja već danas velike te da će se sigurno povećavati i u budućnosti.

Studij sigurnosnih i međunarodnih studija izvodit će sveučilišni preddiplomski i diplomski jednopredmetni studijski program. U tijeku su prijave za upise na studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i vršit će se do 7. srpnja 2023. godine, a više informacija se može pronaći na mrežnoj stranici http://upisi.ff.sum.ba.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...