Dr. Jadranka Nikolić slušateljima Običnog radija uputila savjete o pravilnom postupanju u slučaju ugriza zmije

Pred nama je razdoblje sve intenzivnijeg boravka u prirodi, kretanja na otvorenim površinama, u šumama, planinama ili na moru.

Stoga je važno skrenuti pažnju na činjenice vezane za eventualne rizike boravka na takvim prostorima, kako bi se poduzele mjere opreza i zaštite.

Jedan od rizika je ugriz zmije. Zmije su sastavni dio našeg okruženja i kao takve imaju značajnu ulogu u funkcioniranju cijelog ekosustava. Dok su tijekom zime manje aktivne (u stanju brumacije), tijekom ljetnih mjeseci postaju aktivne i vrlo često ih možemo susresti u svom okruženju.

Upravo o mjerama i postupcima koje trebamo poduzeti ukoliko je došlo do ugriza zmije, u današnjim Vijestima plus razgovarali smo s predstojnicom Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, prim. prof. dr. sc. Jadrankom Nikolić, dr. med.

Dr. Nikolić slušateljima Običnog radija otkrila je kako izgleda klinička slika bolesnika s ugrizom zmije te što bismo trebali činiti do dolaska u zdravstvenu ustanovu: „U slučaju ugriza zmije najvažnije je pružiti adekvatnu prvu pomoć. Ugriz zmije otrovnice je jedno od hitnih stanja u infektologiji i u medicini inače, koji ima svoj posebni postupnik zbrinjavanja i liječenja. Najvažnije je bolesnika umiriti, utopliti, smiriti, staviti ga u sjedeći ili ležeći položaj, ukoliko povraća staviti ga na bok, prema ugriženom ekstremitetu ponašamo se kao da je slomljen, tako da je jako bitna imobilizacija ekstremiteta do dolaska u zdravstvenu ustanovu.

Na pitanje o broju pacijenata s ugrizom zmije koji su dosad zaprimljeni u SKB Mostar, dr. Nikolić je kazala: „U ovom sezonskom razdoblju imali smo tri bolesnika s ugrizom zmije otrovnice. Mi ih klasificiramo kao srednje tešku kliničku sliku, hospitalizacija je trajala desetak dana, ugrizi su bili na periferiji (dva za nogu, jedan za ruku). Nakon hospitalizacije uspješno su se oporavili i kući ih je čekala pošteda od težih fizičkih poslova.

SKB Mostar trenutačno raspolaže dovoljnom količinom antiviperinuma, otkrila nam je u razgovoru dr. Jadranka Nikolić: „Mi zadnjih godina jako oskudijevamo u nabavci seruma protiv ugriza zmija, antiviperinuma. No, za ovu smo sezonu, iako smo posjedovali dovoljne količine seruma, planirajući po incidenciji ugriza zmija, ušli u dodatni uvoz seruma iz inozemstva vodeći računa da pokriva dvije najčešće zmije otrovnice koje obitavaju na našem podneblju. Tako da u SKB-u Mostar, za sljedeće dvije godine imamo osigurane dovoljne količine seruma.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...