Dodik veleposlaniku SAD-a: ‘Razbio bih ga kao zvečku’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je lažima navode iz objašnjenja novih američkih sankcija uvedenih kompanijama u vlasništvu njegove obitelji i pri tome najavio da bi se fizički obračunao s veleposlanikom te zemlje Michaelom Murphyem.

“Puno laži, puno pretpostavki. Ne može laž biti politika”, rekao je Dodik u intervju sa tiskano izdanje sarajevskog Dnevnog Avaza.

Američka administracija proširila je popis sankcioniranih osoba i kompanija čiji je vlasnik Dodikov sin Igor, te nizu tvrtki sa sjedištem u Banjoj Luci i Laktašima, kao i UNA televizije.

Iz Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva financija SAD-a naveli su kako te kompanije čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a optužili su ih i za koruptivna djela.

Dodik pak tvrdi kako su sve optužbe neosnovane i smiješne, te da lokalno Tužiteljstvo u BiH nema nikakvih dokaza o navodom kriminalu.

Za njegov progon najodgovornijim je ocijenio aktualnog američkog veleposlanika u BiH kojega je nazvao raznim pogrdnim imenima. Dodao je kako bi se i fizički obračunao s njim navodeći kako je trenirao boks.

“Razbio bih ga kao zvečku. Za dvije minute”, istaknuo je čelnik RS-a. Na opasku novinara kako Murphy ipak nije ista boksačka kategorija, Dodik je odgovorio da je ”dovoljno velika budala.”

Na upit prijete li Bosni i Hercegovini novi ratni sukobi, Dodik je rekao kako to treba spriječiti.

“Sada treba izbjeći bilo kakav sukob. Prije mjesec dana nema tko nije u Sarajevu pričao bit će rat. Ja nisam čovjeka rata”, rekao je .

Dodik je u više navrata najavljivao odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine na što je više bošnjačkih dužnosnika odgovorilo kako se to ne može dogoditi bez rata.

Za UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici čelnik Republike Srpske je rekao da je ispolitizirana navodeći kako se tamo dogodio zločin, te je izrazio “pijetet i sućut obiteljima stradalih.”

Opća skupština UN-a u svibnju je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Dora Marušić: Bitna je disciplina i ustrajnost

Mostarka Dora Marušić osvojila je titulu europske prvakinje na...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...