Damir Mandarić: Večeri folklora u Vionici su jedna od najboljih i najvećih manifestacija u BiH

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Sv. Marko iz Vionice predstavlja važan dio kulturnog života u Čitluku. Osnovano je 2011. godine s ciljem očuvanja i promicanja bogate kulturne baštine hrvatskog naroda na tom području.

Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko Vionica i Slavko Mandarić, član pjevačke skupine društva gostovali su u programu Običnog radija.

Društvo je osnovano početkom 2011. godine na inicijativu mladih iz sela, veoma brzo je prikupilo velik broj članova i zaživilo stare običaje većinom zapadne Hercegovine. Društvo broji nekih 90 članova koji su raspoređeni u više sekcija.“, za početak razgovora istaknuo je Damir Mandarić.

Društvo je nastalo iz želje lokalnih entuzijasta da njeguju tradicionalne običaje, plesove, glazbu i folklor, te da ih prenesu na mlađe generacije. Od svog osnutka, HKUD Sv. Marko aktivno radi na organizaciji kulturnih događaja, koncerata, izložbi i nastupa kako bi promoviralo kulturno naslijeđe svog kraja.

Početkom školske godine pozivamo sve da se pridruže društvu. To nam je početak sljedeće godine, jer osim ponavljanja koreografija uvijek nastojimo neku novu koreografiju pripremiti za večeri folklora. Ponosni smo na manifestaciju Večeri folklora, do sad ih je 12. bilo. Manifestacija traje tri dana sredinom sedmog mjeseca. Kroz manifestaciju je prošlo 140 kulturnih društava iz 14 zemalja, to je jedna hvale vrijedna brojka. Moram naglasiti da smo 2018. godine prvi put u povijesti doveli tri nacionalna državna ansabla kod nas LADO – Ansambl narodnih plesova i pjesama iz Hrvatske, Ansabl KOLO iz Srbije i KUD Tanec iz Makedonije. To je prvi put da su istu večer na pozornici nastupali.“, istaknuo je Damir Mandarić od manifestaciji Večeri folklora.

Članovi pjevačke skupine su nas tri brata Ivan i Srećko, kum Ivan Kordić, sada nam se i mladi priključivanju Franjo Odak i Luka Ćavar. Imamo četiri naše pjesme, pjevamo i izvorne bećarce i imamo par obrada. Nastupamo širom BiH i Hrvatske.“, kazao nam je Slavko Mandarić.

Kroz različite aktivnosti i projekte, članovi HKUD Sv. Marko nastoje oživjeti i sačuvati tradiciju, običaje i identitet svog kraja. Njihovi nastupi na lokalnim i nacionalnim manifestacijama doprinose promociji čitlučke kulturne baštine širem auditoriju, istovremeno pružajući priliku mladim talentima da se izraze i razvijaju svoje vještine.

Voditelj koreograf pri društvu je Ivan Barač, voditelj izvornog pjevanja je Jure Miloš iz Gruda, a voditelj orkestra je Dragan Ivanković.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...