Urađeno istraživanje ribljih populacija u rijeci Buni s posebnim akcentom na mekousnu pastrmku

Omladinski klub Novi val Blagaj, u suradnji s partnerima, proveli su lokalnu inicijativu za istraživanje populacija ribljih vrsta u rijeci Buni.

Jedan od važnih aspekata istraživanja rijeke Bune bilo je popisivanje ribljih vrsta. Ovo istraživanje ima za cilj prikupiti podatke o ribama koje naseljavaju rijeku Bunu.

Prof. dr Sanel Riđanović i Mr. sci Emina Lulić, vodeći istraživači u ovom području, bili su odgovorni za provođenje terenskog istraživanja. Njihov stručni pristup i znanje omogućili su detaljnu analizu populacija riba, uključujući proučavanje brojnosti, distribucije i ekoloških zahtjeva različitih ribljih vrsta u rijeci Buni.

Podrška udruženja “Usr Neretva 1933” imala je ključnu ulogu u praćenju istraživanja i pružanju potrebitih resursa na terenu.

Omladinski klub Novi val, uz pomoć stručnjaka radio je istraživački dio projekta. Njihov cilj bio je promoviranje očuvanja i zaštite rijeka te podizanje svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja ribljih vrsta i slatkovodnih ekosustava, posebno s naglaskom na mekousnu pastrmku koja je kritično ugrožena i koja se nalazi na IUCN listi, kao i daljnje zagovaranje za zaštitu rijeke Bune.

Nadzor nad istraživanjem provodili su županijski i federalni inspektori. Njihova uloga bila je osigurati poštivanje zakona i propisa tijekom istraživanja.

Projekt koji implementira Novi val Blagaj dio višegodišnje inicijative Zajedno za rijeke koja aktivno radi na zaštiti rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije, čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...