Broj žena s neuropsihijatrijskim poremećajem je velik

Općenito se smatra da psihopati nemaju empatije i osjećaja krivnje, da pokazuju antisocijalno ponašanje, često lažu te su narcisoidni i manipulativni. Prema Cliveu Boddyju, stručnjaku za psihopate unutar korporativnog okruženja sa Sveučilišta Anglia Ruskin – broj žena s neuropsihijatrijskim poremećajem mogao bi biti daleko veći nego što se mislilo.

“Psihopati žele novac, moć i kontrolu. Ponašanje ženskih psihopata je podosta suptilno i manje očito od muških i stoga ih se teže prepoznaje. Mali, ali sve veći broj dokaza govori u prilog tome da su žene psihopati sklone verbalnom izražavanju nasilja, ne fizičkom”.

“Pri tome je nasilje relacijske i emocionalne prirode suptilnije i manje očito od onog koje izražavaju psihopati muškog roda. Ovakva vrsta nasilja može, primjerice, uključivati širenje neistina zbog osobne koristi”, dodaje. 

Problemi s testiranjem 

Jedan od glavnih problema je taj, navodi Boddy, što je dio procjene (Levensonove skale samoprocjene psihopatije, LSRP) koja se koristi za identifikaciju psihopata, modeliran prema utvrđivanju poremećaja kod muškaraca. Prvi dio LRSP-a promatra koliko je osoba emocionalno odvojena, sebična i manipulativna. Dok je drugi dio (koji pokriva psihopatski način života) usredotočen na nasilje i antisocijalno ponašanje. 

“Sekundarni element se uglavnom temeljio na istraživanjima kriminalaca psihopata koji su u to vrijeme izdržavali zatvorsku kaznu, tako da ove mjere vrlo vjerojatno nisu prikladne za identificiranje psihopatije kod žena”, kazao je Boddy i dodao da je također provedeno mnogo manje studija koje su proučavale ovaj poremećaj osobnosti kod žena nego kod muškaraca. 

Prema nekim prijašnjim procjenama, omjer muških i ženskih psihopata iznosi 10:1. Međutim, Boddyjevo istraživanje, u kojem je korišten samo prvi dio LSRP-a, ukazuje na to da stvari stoje drugačije. “Omjer je gotovo jedan naprema jedan”, kazao je Boddy, ali i dodao da su za pravu sliku potrebne detaljnije studije. 

Psihopatske osobine kod žena

Iako se procjenjuje da samo 1% muškaraca ima ovaj poremećaj osobnosti, dijagnoza se odnosi na jedan kraj spektra. “Procjene koje koriste prvi dio LSRP-a sugeriraju da postoji oko 23% muškaraca koji, iako nisu kategorički psihopati, imaju dovoljno osobina da budu problematični za društvo”, rekao je. 

Prema Boddyjevom istraživanju, koje je provedeno na takozvanim “bijelim ovratnicima” (društvena skupina koja se bavi poslom koji zahtijeva više obrazovanje i stručne kvalifikacije), takve osobine nisu neuobičajene ni kod žena. “Otprilike 12 do 13% žena ima dovoljno tih osobina da budu potencijalno problematične”, navodi Boddy. 

Prepoznavanje psihopatije kod žena i muškaraca je vrlo važno, smatra Boddy. Takvi pojedinci mogu imati ogroman utjecaj na radnom mjestu. Oni mogu zapostavljati ili maltretirati druge zaposlenike te kreirati toksičnu radnu atmosferu. U tvrtkama koje vode takvi pojedinci može doći do gubitka moralnih smjernica. To bi moglo utjecati na to kako ljudi doživljavaju velike organizacije.

“Drugi onda kod onih na vrhu vide pohlepu, laž i bezosjećajnost; što potkopava demokraciju i vladavinu prava”, rekao je Boddy. On se zalaže za provjere novih kandidate za posao kako bi se zaštitili ostali zaposlenici. 

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....