Bitka na ljevici

Tjedan je dana prošlo od prosvjeda ljevice i centra protiv HDZ-a i krenulo se u pregovore oko predizbornih koalicije. Ponijela ih je euforija pa se odmah nakon njega krenulo među građane i u pregovore oko okrupnjivanja ljevice i centra.

Grbin pregovara sa svima osim sa socijaldemokratima

“Pregovaramo s gotovo svima koji su bili na prosvjedu”, otkrio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. No, iako im se SDP dva puta nudio, predizbornoj suradnji s njima Možemo je davno zatvorio vrata. Nude točkastu koaliciju. “Mislim da smo se i jedni i drugi složili oko toga da ima izbornih jedinica u kojima imamo neku sinergiju”, istaknula je Sandra Benčić. Na pitanje misli li da bi ih SDP sada mogao odbiti, odgovara da pregovori mogu završiti svakako, javlja RTL. S nekima ih SDP-ovci nisu ni započeli. Bivšim je stranačkim kolegama Peđa Grbin brzo rekao odlučno zbogom. “Zbog njihova ponašanja i zato je su tu kad god je HDZ-u zatrebalo”, istaknuo je.

Razgovara svak sa svakim

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović uvjerava da pokušavaju voditi ozbiljnu politiku. I svatko tko to prepoznaje, tvrdi, njihov je saveznik. U razgovorima sa SDP-om su tako Katarina Peović, Krešo Beljak, Bojan Glavašević i Anka Mrak Taritaš.

“Nema tu nuđenja, ni pregovora. Hajdemo mi vidjeti kako možemo pridonijeti”, objašnjava predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović naglašava kako se ovih dana nisu bavili koalicijama, već prosvjedima. Ali i Fokusom, pa Centrom oko jačanja liste u desetoj izbornoj jedinici, iako se splitski SDP-ovci tome protive.

“Mi razgovaramo sa SDP-om i drugim partnerima oko ideje da se okupimo i da ode HDZ”, tvrdi splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Orešković i Benčić još dišu

Daliju Orešković pak ima razloga za zadovoljstvo jer joj zajednički nastup na izborima nude i SDP i Možemo. “Pokazala se kao stranka velikog integriteta”, naglašava Grbin.

Sandra Benčić potvrdila je da su s njom neformalno razgovarali da vide “kako diše”. “Da nam nije prihvatljiva, ne bi ni razgovarali”, dodaje.

Orešković nije htjela komentirati bi li joj smetao Centar kada bi išao s SDP-om. Kaže, sve je već rekla Grbinu i Benčić. “Moji se stavovi znaju”, uvjerava.

Komplikacije na ljevici

Jasno je tko s kim bi, ali onaj dio tko s kim ne bi. Da savezništvo pred izbore Možemo s SDP-om ne želi, kao ni SDP-a sa Socijaldemokratima, već je poznato. No križaljka je na ljevici daleko kompliciranija.

Dalija Orešković nakon razlaza s Centrom ne bi s Ivicom Puljkom, Krešo Beljak se pak obećao Davorku Vidoviću i Laburistima, a sad pregovara o zajedničkom izlasku na izbore s SDP-om, a Fokusu nikako ne odgovara politika Radničke fronte.

Kreši Beljaku ispala bolja prilika

“Politika naša je s njima jednostavno nespojiva”, govori predsjednik Fokusa Davor Nađi i uvjerava da se s njima ne bi mogli naći na istoj listi. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pak najavljuje kako će biti na zajedničkoj listi s SDP-om, iako su sklopili savez sa Socijaldemokratima i Laburistima. “Mislim da svi trebamo biti zajedno”, kaže. “To je politika”, smatra Beljak.

Koja će, čini se, donijeti izlazak ljevice i centra u dva bloka. I dok se tek razgovara o predizbornim, moguće postizborne koalicije posve su druga priča. Iz Možemo su davno poručili da nakon izbora nipošto ne bi s Mostom, ali – i o tome bi se, izgleda, moglo razgovarati.

Na pitanje bi li dali potporu koaliciji SDP-a i Možemo, a da sami u tu vladu ne, Sandra Benčić poručuje: “Mi o tome nismo razgovarali, obliku moguće manjinske vlade, ali to nije isključeno. Razgovarat ćemo svakako i o tome”, kaže.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

HBK o pastoralu stranaca: Uskoro dolazi svećenik s Filipina

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije na kraju plenarnog zasjedanja HBK, javnost su...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...