Renata Jurić i Marko Rezić: BIM je sada što je IT bio prije 15-ak godina

BIM je akronim za Building Information Modeliranje koji opisuje način na koji svi mogu razumjeti objekt kroz korištenje digitalnog modela. BIM Leaders BiH Team organizira projekt na temu “Osnaživanje nove generacije radne snage i lidera brzorastuće BIM industrije u BiH”.

Renata Jurić, kreatorica i koordinatorica projekta i Marko Rezić, digitalni marketing i asistent za projektne aktivnosti gostovali su u programu Običnog radija.

“Sami projekt je nastao da se mladim ljudima približe mogućosti koje BIM nudi u razvoju njihovih karijera. S obzirom da se naš full time posao vezan za BIM uvidjeli smo koje su to sve mogućnosti za zapošljavanje. Ovo je zanimljivo zbog različitih softvera koji se koriste s kojima mladi ljudi nisu upoznati, kao što nismo bili ni mi dok nismo počeli raditi u projektnom birou. BIM je sada što je IT bio prije 15-ak godina, znači uz neke osnovne skillove možemo doći do jako dobrih poslova koji su nadprosječno plaćeni za naše životne standarde.“, ističe Renata Jurić.

Šta je BIM?

“BIM je način vođenja projekata u AEC industriji. AEC industrija obuhvaća arhitekturu, inženjerstvo i graditeljstvo. Taj način vođenja projekata nama štedi jako puno vremena, a samim tim i novca i to je investitorima uvijek važno. Ono što je još značajno u što više je država reguliran zakonom pa je njegova upotreba obavezna što otvara puno radnih mjesta. BIM je metodologija, nije alat sam po sebi, ali da bi radili u BIM-u potrebni su alati.”, otkrila nam je Renata Jurić.

Sve naše radionice i edukacije su besplatne. Ponekad smo ograničeni s brojem mjesta i licenci kojima raspolažemo, pa moramo raditi  selekciju među prijavljenim kandidatima. Projekt je orijentiran prema svim mladim inženjerima. Ova radionica je otvorena i za sve one koji svoj rad žele proširiti na freelancing.“, ističe Marko Rezić.

Jako smo zadovoljni s odazivom mladih na ovu radionicu, ali i na sve prethodne koje smo do sad imali. Za današnji radionicu koja će biti online imamo preko 140 prijava. Drago nam je da imamo puno mladih koji se žele dodatno razvijati. To i nama govori da je sama ideja projekta dobra i daje nam motivaciju za daljnji rad, te ćemo se truditi i dalje donositi kvalitetna predavanja, edukacije, radionice i slično.”, za kraj razgovora dodao je Marko Rezić.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...