Biden pred izbore nudi državljanstvo supružnicima Amerikanaca

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je u utorak put do državljanstva stotinama tisuća ilegalnih imigranata koji su vjenčani s američkim državljanima, što je u očitoj suprotnosti s planovima njegova republikanskog suparnika Donalda Trumpa koji obećava masovne deportacije.

Program će biti namijenjen za gotovo 500.000 supružnika američkih državljana koji žive u SAD-u najmanje 10 godina na dan 17. lipnja, priopćilo je u utorak ministarstvo za domovinsku sigurnost. Pravo na državljanstvo imat će i gotovo 50.000 djece mlađe od 21 godine koji imaju roditelja koji ima američko državljanstvo. “To će promovirati obiteljsko jedinstvo i ojačati naše gospodarstvo”, priopćila je Bijela kuća.

Biden, demokrat koji traži novi mandat na izborima u studenom, preuzeo je dužnost obećavši da će poništiti mnoge restriktivne politike prema imigrantima koje je uveo njegov prethodnik Trump, koji se također želi vratiti u Bijelu kuću. No suočen s rekordnim brojem uhićenih migranata na granici s Meksikom, Biden je zadnjih mjeseci postrožio pristup. Biden je ovaj mjesec zabranio većini migranata koji prijeđu američku granicu s Meksikom da zatraže azil, što odgovara sličnoj zabrani iz Trumpove ere i što je izazvalo kritike zagovornika imigracije i nekih demokrata.

Bidenov novi plan mogao bi osnažiti njegovu predizbornu poruku da podržava humaniji imigracijski sustav i pokazati kako se razlikuje od Trumpa. Program će omogućiti supružnicima i djeci američkih državljana da zatraže dozvolu stalnog boravka a da ne moraju napuštati SAD, eliminirajući potencijalno dug proces i razdvajanje obitelji. Ako dobiju zelene karte, mogli bi aplicirati za američko državljanstvo. 

Pravo na to ne bi imali ljudi koje se smatra prijetnjama za javnu sigurnost ili imaju kriminalnu prošlost. Program će se početi provoditi u mjesecima koji dolaze, a većina korisnika bit će vjerojatno Meksikanci, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije. 

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...