Beograd jedno ujutro drugo navečer

Nekoliko stotina proruskih desničara okupilo se u Beogradu u subotu, protiveći se nezavisnosti Kosova i pozdravljajući drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Skup pod nazivom “Nema predaje Kosova i Metohije” održan je na drugu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu. Na okupljanje je pozvala neregistrirana ultradesničarska organizacija “Narodna patrola”, piše Radio Slobodna Evropa.

Tko je Narodna patrola

Ova organizacija prešla je put od antiimigrantske politike i veza sa ruskim paramilitarcima, do sumnje o rušenju ustavnog poretka na protestu u Beogradu.

Vođa “Narodne patrole” Damjan Knežević rekao je da skup šalje sliku u svijet da se u Beogradu “pozdravila druga godišnjica ruske specijalne vojne operacije”.

“Mi bez Rusa nećemo osloboditi Kosovo, a neće ni Rusi bez nas”, poručio je Knežević. Skup je protekao uz povike “Živjela Srbija, živjela Rusija”, “Živio Putin”, “Živio Lukašenko”. Nošena je i zastava sa slovom Z, simbol ruske invazije na Ukrajinu. Na skupu je bilo i povika “Ne damo Kosovo” i “Nema predaje i prodaje”. Okupljanje je održano kod spomenika ruskom caru Nikolaju koji se nalazi preko puta Predsjedništva Srbije gdje je ured predsjednika Srbije.

I Dveri podržavaju skup

Skup je podržao i pokret Dveri. Ovaj pokret priopćio je 23. veljače da daje podršku skupu za opstanak Srba na Kosovu. Dveri na prosinačkim izborima nisu prešli cenzus potreban za ulazak u Skupštinu Srbije.

U Beogradu skupovi i za Ukrajinu

Prije okupljanja proruskih desničara, u Beogradu su u jutarnjim satima održana dva skupa podrške Ukrajini.

Građani su se okupili u Pionirskom parku u centru Beograda, odakle su prošetali do Trga Republike. Na centralnom beogradskom trgu okupljeni su upalili svijeće i održali minut šutnje za žrtve ruske agresije u Ukrajini.

Na maršu pod nazivom “Podrži Ukrajinu”, istaknute su zastave Ukrajine, Evropske unije i poruke mira.

Skupu su prisustvovali ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, šef delegacije Europske unije Emanuele Giaufret, veleposlanica Švedske Anika Ben David, kao i veleposlanik Velike Britanije Edward Ferguson.

Osuda bez sankcija za Rusiju

Srbija se pridružila rezolucijama u Ujedinjenih nacija kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, ali vlasti u Srbiji odbijaju da uvedu sankcije Rusiji. Kao objašnjenje navode tradicionalne rusko-srpske veze i ekonomske interese.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. veljače za rusku agenciju TASS da postoji veliki pritisak Zapada na Beograd da uvede embargo Rusiji.

“Mi ćemo se truditi braniti svoju poziciju što je duže moguće. To radimo već dvije godine i nadam se da ćemo moći tako nastaviti”, rekao je Vučić.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...