Amerika ponudila Srbiji pomoć oko Srebrenice

Sjedinjene Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je “neophodno suočavanje s istinom”, u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O’Brien istaknuo je, poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandarom Vučićem u Beogradu, kako Washington želi da SAD i Srbija nastave dugogodišnje parnerstvo, a da je “glavna tema” današnjeg  susreta bilo kako da dvije zemlje budu partneri.

O’Brien je rekao da je u Srebrenici počinjeno “kazneno djelo i zločin” te da su mnogi počinitelji u sudskom postupku osuđeni, ali da je i danas potrebno suočiti se s istinom. Podsjetio je podsjetio na to da je, kao mladi odvjetnik, radio na istraživanju zločina u Srebrenici kada je tom timu partner bila Vlada Srbije, a cilj je da i sada to bude rezultat – da postoji partnerstvo sa Srbijom i da se svi suoče s istinom.

“Tada nam je Vlada Srbije jamčila sigurnost i tada su predstavnici UN-a bili s nama dok smo tražili istinu. To radimo i danas, a moramo se suočiti s istinom. Bili smo tada partneri i sada trebamo biti”, rekao je američki dužnosnik. Vučić je, govoreći o rezoluciji u Srebrenici, rekao da je iznimno zabrinut jer zna da će ta rezolucija poremijetiti odnose u regiji.

‘Znamo da smo mali, ali…’

Istaknuo je da će se Srbija boriti protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a. “Znamo da smo mali, znam da je pored mene Amerika supersila, ali mi ćemo se suprostavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s O’Brienom.

Američi dužnosnik istaknuo je, u vezi s dijalogom Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, da međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na ispunjenju obećanja i osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), na kojem ustrajava Beograd. “Ako postoji zabrinutost (Srbije) da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju obvezu, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispunimo obećanje i sebi i drugima”, naglasio je O’Brien.

Srbijanski predsjednik izjavio je ranije da je Srbija u iznimno teškoj političkoj situaciji jer “plaća visoku cijenu” zbog svoje geopolitičke pozicije, prije svega odnosa prema sukobu u Ukrajini, sankcija koje ne želi uvesti Rusiji, te zbog Kosova koje ima snažnu međunarodnu podršku, uključujući i podršku prijemu u Vijeće Europe.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....