Evanđelje dana i Sjeme (Mk 12,28b-34)

Evanđelje dana – (Mk 12,28b-34)

U ono vrijeme: Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: »Koja je zapovijed prva od sviju?« Isus odgovori: »Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svojega, i iz sve snage svoje!«

»Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.«

Nato će mu pismoznanac: »Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga — više je nego sve paljenice i žrtve.«

Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: »Nisi daleko od kraljevstva Božjega!« I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Mk 12,28b-34) – O. Lorenzo Montecalvo

Oholica ne voli slušati jer vjeruje da je on sam Istina. Njegovo geslo je: “Nitko mi neće govoriti što mi je činiti. Ne prihvaćam ničiji savjet”. Ako se ne obrati na poniznost, oholica je osuđen da postane šizofreničan.

Prva kvaliteta poniznosti je slušanje drugoga. Prva zapovijed koju Gospodin daje izraelskom narodu glasi: “Slušaj, Izraele!”. Kako bismo ponizno i pažljivo slušali, potrebno je da se zaustavimo i budemo u tišini. Svakome od nas Gospodin govori: “Sjedi osamljen i šutljiv”. Nikad nisam zaboravio riječi koje mi je Gospodin rekao u samoći i tišini.

Jednog ranog jutra, dok sam bio sâm pred Svetohraništem, molio sam govoreći: “Govori mi, Gospodine, jer sluga tvoj te sluša! Što želiš da danas činim?”. Činilo mi se da slušam unutarnji glas koji mi je govorio: “Ljubi, ljubi, ljubi!”. Prošle su godine i ova trostruka zapovijed mi se urezala u duh, u dušu, pa čak i u tijelo. Da, ljubiti znači živjeti. LJUBAV je život. Tko ne ljubi, mrtav je. Ne smijemo zaboraviti da više radosti ima u onome ljubiti, nego biti ljubljen.

Netko od čitatelja će me pitati: “Ti, oče Lorenzo, jesi li naučio ljubiti Boga i bližnjega?”. Iskreno, moram reći da još uvijek ne vršim savršeno umjetnost nadnaravne ljubavi. Ali, svakodnevno slušajući i razmatrajući riječ Božju, znam što znači ljubiti kako je Isus ljubio. A kada, iz slabosti i ljudske krhkosti, ne ljubim na Isusov način, pognem glavu govoreći: “Gospodine, smiluj mi se jer sam grešnik”.

Ova molitva srca podiže me iz mojih padova, te nastavljam hodati putem ljubavi koji ima dvije trake: ljubav prema Trojstvenom Bogu i prema bližnjemu. Dvije ljubavi hodaju uz bok jedna drugoj. Amen. Aleluja.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

Doso Produkt d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za posao

Firma Doso Produkt d.o.o. iz Širokog Brijega objavljuje natječaj...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...

Žana Alpeza: Uvijek sam željela neku promjenu i samorazvoj

Žana Alpeza, predsjednica Udruge Pravi put, spisateljica i mentorica...