Ifeta Ćesir-Škoro: Svaka žena koja je nešto učinila, ne bi trebala biti zaboravljena

Promocija spomenara prve feminističke turističke ture u Mostaru pod nazivom “Putevima (ne)vidljivih Mostarki” biti će u srijedu 31.01.2024. godine u 18 sati u Centru za kulturu Mostar.

Predsjednica udruženja „Inicijativa građanki i građana Mostara“ Ifeta Ćesir-Škoro danas je s nama u programu.

Organizacija je sasvim slučajno nastala. Jedna grupa entuzijastičnih žena iz različitih političkih stranaka, različitih opredjeljenja i onih koje nisu nigdje angažirane su utvrdile da naša županija jedina nema zakon o zaštiti obitelji s djecom. To je bilo oko 2004. godine, pokušavale smo tu situaciju promijeniti. Istovremeno se pojavio NDA  – Nacionalni demokratski institut i radio je projekte sa ženama u sedam bh. gradova. Došli su do Mostara i nas. Oni su odlučili snimiti film o nama koji se zove „Podizanje mostova“., ističe Ifeta Ćesir-Škoro priču o nastanku udruženja.

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i poviješću privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju.

Prije tri godine je nastala priča Nevidljive žene Mostara i Hercegovine. Radeći dugo sa ženama uvidjela sam da žena ima brojno ali nema na mjestima odlučivanja i moći. Odlučili smo se da krenemo istraživati što je to kroz povijest na kreiranje javnog mijenja žena i inače života uopće , tako da smo napravili jedan performans i oživjele žene iz prošlosti koje su nešto značile Mostaru. Koje su bile prve učiteljice, prve učenice gimnazije, prve doktorice znanosti.“, otkrila nam je Ifeta Ćesir-Škoro.

Prva feministička turistička ruta u Mostaru predstavlja poklon Inicijative građanki i građana Mostara za sve Mostarke i Mostarce. Kao najveći grad u Hercegovini, Mostar bi trebao poslužiti kao primjer drugim gradovima ne samo u različitim aspektima, već i u prepoznatljivosti ženskih dostignuća. Kroz implementaciju prve feminističke turističke rute, nastojimo postići upravo to.

Pozivam sve sugrađane koji imaju neke podatke o uspješnim ženama, koje su ostavile traga u ovom gradu i koja je vrijedna da je spominjemo, neka nam se jave s informacijama. Ni jedna žena ne bi trebala biti zaboravljena koja je nešto veliko učinila. Žene su stigmatizirane i zato smo i napravili rutu. Prezentirajući žene koje smo učinile vidljivim, mnoge naše sugrađanke i sugrađani nisu nikad prije čule/čuli za njih. Nismo govorili samo o ženama koje su rođene u Mostaru, nego su nam važne sve žene koje su nešto uradile u Mostaru.“, poručila je Ifeta Ćesir-Škoro.

Na sljedećem linku pogledajte izradu virtualne mape u sklopu Projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva: https://igm-mostar.ba/mapa-nevidljivih/.

Najčitanije

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Adela Vukotić -Terek: Trebamo razvrstavati otpad i razmišljati održivo

Vanjskotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Dario Juka: Odvojit se od svakodnevnice sa svojom obitelji uz MOSS.GO 2024.

Udruga Kolektiv Mostar i ovog nam ljeta donosi sportsko...