Mostar je glavni grad Hrvata u Bosni i Hercegovini

Ovogodišnji lokalni izbori prevažni su u kontekstu daljnjeg unaprjeđenja razvojnih mogućnosti Grada Mostara, ali i kada govorimo o političkom položaju hrvatskog naroda u tom gradu, mjestu u kojemu su smještene sve ključne institucije, od kulture do znanosti. Tim povodom razgovarali smo s Markom Novakom, predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a BiH, kandidatom ove stranke na gradskoj listi za Gradsko vijeće Grada Mostara te aktualnim predsjednikom Odbora za financije i poreznu politiku Grada Mostara. Kaže nam kako su zajedništvo, obitelj, domoljublje, vjerodostojnost i odgovornost pet načela kojima se u svom političkom radu i djelovanju vodi, a u pogledu strateškog značaja izbora ukazuje na potrebu da na čelu grada i dalje ostane Hrvat, što bi imalo iznimnu važnost kada govorimo o dugoročnoj političkoj poziciji hrvatskog naroda u cjelokupnoj Bosni i Hercegovini.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na značaj lokalnih izbora u listopadu, a osobito kada govorimo o političkom, ali i ekonomskom položaju hrvatskog naroda u Mostaru?

– Mostar je središte Hrvata Bosne i Hercegovine i to nije slučajno. Naime, u gradu na Neretvi nalaze se sve ključne institucije Hrvata BiH. Prije svega, tu su naše Sveučilište, bolnica, Hrvatsko narodno kazalište, a, uostalom, u Mostaru je i sjedište Hrvatskog narodnog sabora kao krovne institucije Hrvata u BiH. Dakle, jasno je kako je Mostar i središte političkog života Hrvata u BiH, a u tom kontekstu možemo utvrditi i kako je Mostar praktički glavni grad Hrvata u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog gore nabrojenih razloga iznimno je važno da gradonačelnik bude Hrvat, da se u konačnici pokaže kako su Hrvati itekako politički narod u zemlji, odnosno da promišljaju o budućnosti Bosne i Hercegovine, s naglaskom kako mi nismo podstanari. Hrvati u BiH su autohtoni narod koji živi na ovim prostorima stoljećima te je stvarao ovu državu.

Večernji list: Na 3. ste mjestu gradske liste za Gradsko vijeće Grada Mostara. Što je bit vaše predizborne kampanje te koje poruke komunicirate?

– Uoči definiranja ključnih odrednica naše kampanje napravili smo analizu urađenog u prethodne četiri godine, a cilj je bio odgovoriti na pitanje jesmo li uspjeli ispuniti sve ono što smo tada obećali biračima te jesmo li vjerodostojni. U toj analizi došli smo do zaključka kako smo ispunili sve ono što smo najavljivali za 2020. godinu u izbornoj kampanji koja je tada, podsjećam, nosila naziv “Kvaliteta života i sigurnost”, ali i više do toga. Naime, uoči prethodnih izbora nismo znali kakvo nas stanje čeka, što nedostaje gradu, odnosno kakvi će biti odnosi u Gradskom vijeću, pa se može reći kako smo napravili i više od onoga što smo najavljivali. Naime, sigurno je da je stupanj izvršenja naših odluka danas na 150 posto, a možda i više, i to je zalog za budućnost. Očekujem da ćemo i u razdoblju koje dolazi imati odlične rezultate.

Večernji list: Što bi trebali biti ključni razvojni smjerovi Grada Mostara?

– Strateški je značajno nastaviti smjerom razvoja grada u cilju pretvaranja Mostara u suvremeno gospodarsko središte, a u tom kontekstu treba uputiti i na naš slogan “Razvojan, moderan i siguran grad Mostar”. Međutim, navedeno treba raditi tako da se ne izgubi naša autentičnost, odnosno identitet Hrvata kao naroda, a upravo to je i razlog zbog kojega je ovaj naš program nazvan “5 + 5”. Drugim riječima, pet razvojnih točaka programa koje se odnose na svakodnevni život građana Mostara, a to su razvoj i rast, otvorenost i modernizacija, društvena pravednost, urbana sigurnost te sport i kultura, povezali smo s pet vrijednosnih točaka. Tako poručujemo kako bez obzira na sve nećemo odstupiti ni milimetra od svojih domoljubnih vrijednosti, od našeg zajedništva koje krasi Hrvate kao narod. Nadalje, u fokusu je zaštita temeljne jedinice društva, a to je obitelj, a moje je mišljenje kako smo u navedenom vjerodostojni i spremni odgovoriti zadaći.

Večernji list: Kakva je vaša vizija grada u iduće četiri godine? U kojoj je mjeri važno nastaviti ulagati u razvojne projekte?

– Iskreno, kada smo promišljali o definiranju programa razvoja grada, gledali smo iznimno dugoročno, pa čak i do 2050. godine, a upravo su navedene vrijednosti iz prethodnog odgovora tu bile ključne. Naime, aktivnosti koje provodimo, a tiču se, primjerice, infrastrukturnih projekata, kao i ulaganja u obrazovanje, škole, vrtiće, sportske objekte… imaju namjenu za one koji dolaze. Sve navedeno radimo radi naše djece, ukupne budućnosti na ovim prostorima, a u tom kontekstu želim poručiti kako Mostar vidim kao ugodno mjesto za život. Tijekom navedenog razdoblja napravili smo značajan korak u smjeru stasavanja grada koji će biti ugodan za život, a u vremenu koje dolazi nastavljamo te poručujem kako će Mostar biti još moderniji, razvijeniji, sigurniji i ugodniji grad.

Večernji list: Ključni motor pokretač razvoja grada je uprava. Kako je vaše mišljenje o radu institucija Grada, odnosno smatrate li kako je Gradska uprava servis građanima, organizirana na optimalan način?

– Prvo bih želio ukazati na ono što smatram našim najvećim uspjehom u prethodnom mandatu, a to je izgradnja Osnovne škole u Vojnu, što je strateški potez kojim smo pokazali kako se, uz pravilne poteze, može vratiti život u jedno od naselja. Kada biste me pak upitali što je najveći nedostatak u našem mandatu, onda bih rekao da je propuštena reorganizacija Gradske uprave. Odnosno, moramo se ozbiljno pozabaviti reorganizacijom Gradske uprave koja će zaista biti servis našim građanima. Prva stvar koju ćemo napraviti u tom smjeru je podignuti uvjete rada naših ljudi na višu razinu. Kada govorimo o zgradi Đačkog doma, koja trenutačno izgleda loše i djeluje demotivirajuće na ljude koji ondje rade, ali ostavlja i ružnu sliku ljudima koji dolaze, moramo napraviti opsežnu rekonstrukciju. Konkretno, cilj je napraviti objekt koji će imati šalter-dvoranu gdje će građani moći rješavati sve svoje probleme, a upravo će se s tim ići na proljeće iduće godine. U pogledu sistematizacije, radi se o procesu koji je u tijeku, a nadam se da će uskoro biti gotov.

Najčitanije

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Adrijana Prskalo: Okolina igra važnu ulogu oko odrastanja i samopouzdanja djece

Promocija slikovnice „Nikada nećeš hodati sama“ održat će se...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

EuroExpress brza pošta raspisuje natječaj za kurire/dostavljače

Euro-Express d.o.o., raspisuje natječaj za radno mjesto: kurir/dostavljač Mjesto rada Mostar Opis...