Proslavljena župna svetkovina Male Gospe i predstavljena knjiga  „Iz trebinjskih susreta“

Prošle nedjelje, 8. rujna, proslavljena je župna svetkovina Male Gospe u katedrali u Trebinju. Svečano Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je i propovijedao mons. Ratko Perić, biskup u miru. Oko nebeske Majke o svetkovini njezina Rođendana okupili su se trebinjski župljani i nemali broj hodočasnika koji su za ovu prigodu ispunili klupe u stolnoj crkvi.

Biskup je Ratko u propovijedi govorio o Blaženoj Djevici Mariji, Isusovoj majci i našoj duhovnoj Majci, te je, navodeći što o Gospi – Ženi donosi Sveto Pismo, od Edena do Kalvarije, istaknuo jedinstvenost i neprocjenjiv dar pojave Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja. Biskup je završio riječima: „Mi Maloj Gospi kao njezini sinovi po milosti od svega srca čestitamo njezin Rođendan, koji se u Crkvi od 5. stoljeća slavi na današnji dan.“

Nakon misnoga slavlja u katedralnoj je crkvi predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige biskupa Ratka „Iz trebinjskih susreta“. Prvo izdanje te knjige objavljeno je prije 50 godina, dok je autor bio župnik u Trebinju. Svim nazočnima je prije samoga predstavljanja darovan po primjerak knjige.

Domaćin i moderator predstavljanja, don Ante Luburić, katedralni župnik trebinjski, na početku je predstavljanja srdačno pozdravio nazočne i svima poželio dobrodošlicu. Posebno je pozdravio predvoditelja misnoga slavlja i autora knjige te mu zahvalio na dolasku i svemu što je učinio za trebinjsku župu i nekadašnje i sadašnje vjernike s prostora jugoistočne i Gornje Hercegovine. Napomenuo je da je prvo izdanje knjige u izdanju Župe Hrasno – Brštanica, objavio župnik don Stjepan Batinović, posebno poznat po izdavanju Vjesnika župe Hrasno Dumo i njegov narod.

Kao predstavljač ovoga djela koje budi neka davna sjećanja, profesor Anton-Toni Šarac, naglasio je da je postojala potreba dodati pojedine informacije kao i objelodaniti istine o osobama, događajima i stanju vremena u kojemu je to režimskom kontrolom bilo zabranjeno. Tako novi dodatak donosi kratku kroniku župnikova pastoralnog djelovanja, statistički prikaz krštenih, krizmanih, vjenčanih i umrlih u župi u razdoblju 1971.-1974., potom popis vojnih kapelana, odnosno katoličkih svećenika koji su nakon 1878. godine službovali u Trebinju te spominje trojicu svećenika podrijetlom iz trebinjskoga kraja. Prof. Šarac poručio je da je ova knjiga „svjedočanstvo jednoga razdoblja života Crkve u ovom kraju i susreta s mnogim drugim ljudima s kojima dijelimo ovaj komad zemlje te zasigurno vrijedan prinos povijesti ovoga grada, a u isto vrijeme i djelo iz kojega će i župnik i njegovi vjernici ubuduće crpsti nadahnuće za svakodnevni život u novom vremenu.“

U svom obraćanju biskup je Ratko najprije zahvalio svima koji su ga potaknuli i dali svoju potporu za objavljivanje ove knjige te se prisjetio vremena kada je bio župnik u ovome gradu i ljudi od kojih je neke poimenice spomenuo. Prisjetio se da je bilo ljudske suradnje i dijaloga s nekim pravoslavnim svećenicima, ali i ali i nekih čudnih, duboko neekumenskih gesta.

Posebno je istaknuo događaj iz 1984. godine kada je Sveta Stolica uzdigla župnu crkvu na rang katedrale Trebinjske biskupije te proslavu stote obljetnice blagoslova župne crkve i posvete katedrale. Po vlastitu svjedočanstvu, biskup je Ratko naglasio da je uvijek rado dolazio u Trebinje pa čak i za vrijeme rata, kada je 1993. učinio zamjenu s pokojnim vladikom Atanasijem koji je otišao u zapadnu Hercegovinu na dva-tri dana, a on u Trebinje na dva-tri dana. Uvjet je bio: glava za glavu, ostale su obje nauzgor!

Don Ante je na kraju izrekao riječi zahvale predstavljačima, svim dobročiniteljima i podupirateljima koji su pomogli u izdavanju ove knjige, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, predstavnicima Grada Trebinja, časnim sestrama Milosrdnicama, župljanima iz Trebinja i Ivanice kao i svim drugim vjernicima i hodočasnicima te sve pozvao na prigodno druženje u dvorištu između crkve i župne kuće.

Tekst: HKZ Troplet; Foto: Željko Budimir Keko

Najčitanije

Darko Puljić o poduzetništvu: Slušajte sebe, radite i borite se

Danas u programu Običnog radija gostovao je Darko Puljić....

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Azra Šehić-Kustura: Mi smo dio prirode ali je smatramo samo profitom

Aarhus centar Sarajevo podržava i promovira primjenu Aarhuske konvencije...

Nina Deronjoć: Udruga pomaže djeci, mladima, roditeljima, dođite na Dječji festival i humanitarni koncert

Humanitarna Udruga Zvončica organizira Dječji festival i humanitarni koncert...